Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul modifică articolul privind incitarea la ură din Codul Penal după criticile de la Bruxelles

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 17 august 2023 Etichete: , , ,

Guvernul ar trebui să aprobe vineri, 18 august, un proiect de lege de modificare a Codului Penal în sensul extinderii definiției infracțiunii de incitare la ură sau discriminare.

Prin urmare, potrivit propunerii de act normativ aflată pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri, „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Critici din partea Comisiei Europene

Potrivit unei evaluări făcute de Comisia Europeană anul acesta, România și-a îndeplinit obligațiile ca stat membru al Uniunii Europene deoarece prin modificările aduse articolului 369 din Codul penal a fost introdusă o condiție suplimentară pentru sancționarea faptei ca infracțiune. Aceasta presupune ca criteriile de discriminare enumerate în cuprinsul articolului să fie considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte.

În actuală formă a Codului Penal, infracțiunea de incitare la ură sau discriminare este definită ca „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW