Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Guvernul bulgar condus de Kiril Petkov, demis în urma unei moțiuni de cenzură

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 22 iunie 2022

Guvernul condus de Kiril Petkov a fost demis miercuri, 22 iunie, în urma unei moțiuni de cenzură adoptată cu 123 de voturi „pentru” și 116 „împotrivă”, notează agenția de presă din țara vecină, BTA.

Moțiunea a fost depusă pe 16 iunie de grupul parlamentar de opoziție GERB-UDF, invocând eșecul Guvernului de la Sofia în gestionarea finanțelor publice și a politicii economice.

Pentru demiterea guvernului condus de Kiril Petkov a votat inclusiv o formațiune politică ce a făcut parte, până săptămâna trecută, din coaliția de guvernare, „Există un astfel de Popor” (TISP).

A fost o onoare pentru mine să conduc un guvern care a fost dat jos de domnul Borissov (n.r. Boyko Borissov, liderul GERB), domnul Trifonov (n.r. Slavi Trifonov, liderul TISP) și doamna Mitofanova (n.r. Eleonora Mitrofanova, ambasadorul Rusiei în Bulgaria)”, a declarat Kiril Petkov, după ce moțiunea de cenzură a fost adoptată de Parlamentul bulgar.

Prim-ministrul demis a mai menționat că votul a reprezentat „un pas mic într-un parcurs lung” și a promis că va încerca să recâștige puterea în statul vecin.

Într-o zi vom avea un stat european de succes, fără să avem de-a face cu decizii luate în spatele ușilor și cu mafia”, a adăugat Petkov.

Guvernul condus de Kiril Petkov a fost numit în funcție în luna decembrie a anului 2021.

Potrivit procedurilor, cel mai mare grup parlamentar, Continuăm Schimbarea (Kiril Petkov este președintele partidului), va trebui să propună un nou Guvern.

Petkov a menționat că formațiunea pe care o reprezintă se va prezenta în Parlament cu aceeași listă a miniștrilor, dar fără cei dați de TISP, și aceeași propunere de premier.

Dacă nu va primi voturile parlamentarilor bulgari, GERB-UDF va fi grupul parlamentar care va putea propune prim-ministrul.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *