Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul amână impozitarea pensiilor speciale

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 6 august 2019 Etichete: , ,

Guvernul amână impozitarea pensiilor speciale. Chiar dacă în ultima perioadă  au circulat diverse variante de impozitare a pensiilor mari, Executivul nu a luat încă o decizie.

Măsura impozitării pensiilor speciale nu a fost inclusă în proiectul de ordonanţă privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicat marţi pe site-ul Ministerului Finanţelor, pentru că reprezintă un mecanism la care încă se lucrează şi va fi trimis în Parlament în perioada următoare, a afirmat ministrul Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

„Eu merg mai departe. Măsură nu e în ordonanţă pentru că este un mecanism la care încă se lucrează şi vom vedea în ce formă mergem mai departe, având în vedere că şi în Parlament există două iniţiative legislative, ştiţi foarte bine, şi atunci acest mecanism practic vă fi trimis de Guvern într-o formă sau alta, vedem, fie ordonanţă, fie proiect de lege, care în septembrie ar trebui să fie închis că şi subiect şi mai ales aş fi foarte interesat să văd acolo acei parlamentari care, ştiţi foarte bine, spuneau că fac foarte multe şi acum vor avea ocazia să facă ce au spus”, a menţionat Teodorovici.

În ultima perioadă, în spațiul public, au apărut mai multe variante de impozitare a pensiilor speciale. S-a vehiculat ideea că cele de peste 7.000 lei vor fi impozitate cu 30%, iar cele de peste 10.000 de lei cu 50%. A mai fost și varianta de impozitare progresivă  a tuturor pensiilor. 

CSM, aviz negativ pe proiectul de impozitare a pensiilor speciale

Magistrații au dat aviz negativ impozitării pensiilor speciale, motivând că în acest fel se încalcă Constituția. Pensia medie a magistraților este de peste 18.000 de lei.

“Ignorând aceste garanții constituționale și opinia constant exprimată de Consiliu, puterea executivă a înaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care se elimină în mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă, pensia de serviciu a judecătorilor și procurorilor, încălcând astfel fără reținere independența obiectivă a magistraților din această perspectivă” s-a precizat într-un comunicat de presă al CSM.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *