Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul a aprobat înființarea Registrului Național de Cancer

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 3 august 2023 Etichete: , ,

Guvernul a aprobat, joi, 3 august, hotărârea privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. Astfel, medicii vor avea acces la toate informațiile despre bolnavii de cancer, pentru a le monitoriza starea, dar și pentru a face propuneri privind măsurile de sănătate publică. 

„A fost aprobată Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer, care va duce, în scurt timp, la o colectare unitară a informaţiilor privind toate tipurile de cancer, în vederea monitorizării incidenţei cancerelor la nivel naţional, evaluarea şi controlul impactului acestei boli şi fundamentarea politicilor de sănătate publică”, a precizat Constantin, după şedinţa Cabinetului Ciolacu.

Raportările  în Registrul Naţional de Cancer sunt obligatorii pentru întreg sistemul medical din România, fie public sau privat.

Organizarea efectivă, cât şi standardele de comunicare urmează să fie stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii în următoarele 30 de zile, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Mai multe servicii medicale gratuite pentru bolnavii de cancer

În urmă cu o săptămână, Guvernul a aprobat primele măsuri din Planul Național de Combatere a Cancerului. Astfel, bolnavii de cancer vor beneficia de noi servicii medicale: testări gratuite extinse pentru diagnosticul şi monitorizarea cancerului, servicii de radioterapie de ultimă generație, servicii de psihologie, „fond de inovație” (n.r. acces la 16 medicamente noi, cu efect benefic în tratamentul cancerului). Toate aceste servicii medicale sunt gratuite pentru bolnavii de cancer, iar prestatorii de servicii nu pot invoca „nu avem fonduri”, întrucât se decontează integral de la bugetul de stat, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Planul de cancer nu se poate implementa peste noapte. Este o reformă a sistemului de sănătate. De mâine sau de când vor fi actele aprobate, noi va trebui să implementăm aceste măsuri. Planul este un plan de măsuri ce trebuie aplicate”, a subliniat Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii