Grindeanu pune din nou paie pe foc în scandalul Bîstroe: Ucraina nu a transmis data la care vor începe măsurătorile pe anumite sectoare
Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, cel de la care a și pornit disputa privind canalul Bîstroe, susține că, până la această oră, autoritățile ucrainene nu au transmis data și nici sectoarele unde sunt dispuse să efectueze măsurători sub observația unor experți desemnați de România.
Experții Ministerului român al Transporturilor au finalizat măsurătorile pe sectorul de Dunăre de pe Brațul Chilia (partea ucraineană), între km 22 și km 116, unde autoritățile de la Kiev au permis accesul.
Potrivit ministrului transporturilor, România a solicitat de mai multe ori acordul Ucrainei pentru a continue măsurătorile cu echipaje și nave proprii pe sectorul cuprins între km 11 și km 22 al Brațului Chilia și pe canalul Bâstroe. Autoritățile de la Kiev au transmis părții române doar că sunt dispuse să facă măsurători pe aceste sectoare de Dunăre cu nave și experți ucraineni, cu participarea a doi experți români la bordul navelor.
Grindeanu: Ucraina nu a transmis data la care vor începe măsurătorile pe anumite sectoare
Ministrul transporturilor, susține însă că, până la această oră, nu a primit data și nici sectoarele unde ar urma să se facă respectivele măsurători.
„Până în prezent, partea ucraineană nu a transmis României data la care vor începe măsurătorile și nici momentul în care experții români vor putea urca la bordul navelor ucrainene. Nu au fost transmise părții române nici sectoarele unde ar urma să fie efectuate aceste măsurători. Autoritățile ucrainene au cerut Ministerului român al Transporturilor și Infrastructurii doar să transmită autorităților din Ucraina (Administrația Porturilor din Ucraina și Ministerul ucrainean de Externe) documentele prin care solicită acces, fără a oferi până acum alte amănunte. Unitățile de resort aflate în coordonarea Ministerului român al Transporturilor au transmis documentele solicitate de partea ucraineană”, a declarat Sorin Grindeanu.
Delta Dunării nu a fost afectată
Până în acest moment biodiversitatea din Delta Dunării nu a fost afectată din cauza dragajelor efectuate pe canalul Bîstroe, a anunțat ministrul mediului, Tanczos Barna.
Oficialul a explicat că există un raport preliminar, în urma unor măsurători, pe 14 secţiuni transversale făcute strict pe braţul Chilia, pe o lungime de circa 100 km care arată nu sunt modificări substanţiale cauzate de dragări.
„În ultimele săptămâni, colegii mei de la Administraţia Naţională a Apelor Române şi de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării nu au stat degeaba şi au făcut primele măsurători care au fost finalizate săptămâna trecută, începute acum două săptămâni, cu privire la debitul Dunării pe Chilia şi pe secţiunile unde avem acces pe apele teritoriale ale României şi unde am mers până la malul celălalt al Dunării, cu acordul partenerilor şi vecinilor noştri ucraineni. Aceste măsurători confirmă faptul că debitele nu s-au modificat faţă de debitele statistice din ultimii 10, 20 de ani în acea zonă. Confirmă, de asemenea, faptul că pe secţiunile, pe cele 14 secţiuni transversale nu sunt modificări substanţiale cauzate de dragări. Dar trebuie subliniat faptul că aceste măsurători vizează 14 puncte, secţiuni transversale pe o lungime de aproape 100 km. Pentru a avea o concluzie generală, avem nevoie de acordul părţii ucrainene care a fost promis şi confirmat verbal, în această săptămână, la întâlnirea bilaterală de la Ministerul Transporturilor şi aşteptăm confirmarea în scris a acestui acord, astfel încât cele trei vapoare pregătite de Ministerul Transporturilor să finalizeze această procedură de măsurare a a adâncimii şi de calculare a debitelor şi să putem trage concluziile finale. Efectele în niciun caz nu vin de azi pe mâine. Biodiversitatea astăzi în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări. România nu va fi niciodată de acord cu lucrări care să afecteze biodiversitatea în Delta Dunării”, a afirmat Tanczos Barna, întrebat la finalul şedinţei de Guvern dacă a fost afectată biodiversitatea în Delta Dunării, în urma dragărilor făcute.
Comentarii