Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Greva generală a profesorilor, între „sacrificiu” și interesul Guvernului pentru Educație ANALIZĂ


Sindicatele din Educație nu renunță la greva generală, iar dacă Guvernul României nu va veni cu un plan serios, care să răspundă doleațelor profesorilor, aceasta se va muta în stradă, a precizat Sorin Dragne, președintele Sector 1 al Federației Sindicale din Învățământul Liber(FSLI), pentru Main News. Ministerul Educației a cerut tuturor unităților școlare o evidență cu privire la situația profesorilor care au decis să intre în grevă generală, însă, aceasta poate fi completă abia la finalul zilei, după ora 20.00.

Deși contractul individual de muncă se suspendă pe perioada grevei generale, cadrele didactice susțin că vor face un „sacrificiu” pentru copiii României. Întrebat dacă sunt profesori care s-au retras de la grevă, întrucât nu vor fi plătiți cât timp nu vor intra la ore și vor protesta, liderul sindical susține că nu are semnale în acest sens, din partea niciunui sindicat.

Peste 70% din cadrele didactice și personalul auxiliar sunt de acord să intre în greva generală. Dacă azi, mâine, Guvernul nu vine cu o ofertă serioasă, această grevă se va muta în stradă. Guvernații trebuie să înțeleagă situația gravă în care se află Educația și să-i plătească pe profesori ca să educe copiii. Nu îi trimitem pe copii la școală pentru că nu avem cu cine să-i lăsăm acasă, ei trebuie să învețe. Facem acest lucru pentru copiii României”, a precizat Sorin Dragne, pentru MainNews.

Ce se întâmplă cu contractele individuale de muncă în timpul grevei generale din Educație

Pe timpul grevei generale din Educație, se suspendă contractul individual de muncă, nu se prestează activitatea. Prin urmare, nu este remunerată perioada în care cadrele didactice nu intră la ore.  Cu toate acestea, în vigoare rămân drepturile de asigurări sociale, de sănătate. În ceea ce privește vechimea acumulată în muncă, afectate vor fi cadrele didactice care nu au acumulat patru ani la locul de muncă.

„Profesorii  care nu au acumulat vechimea de patru ani, aceasta poate fi afectată pe perioada grevei,însă,  nu știm cum vor arăta metodologiile viitoare și actele normative, noua leg a Educației din toamnă, cu privire la examenele privin gradele didactice”, a explicat liderul sindical Sorin Dragne.

Opinia unui profesor tânăr, din provincie: „Intru în grevă, deși știu că voi lua mai puțini bani”

Adela Roșu, o profesoară tânără, susține că intră în grevă generală, deși știe că vor fi suspendate contractele de muncă.

Noi pe perioada aceasta nu vom fi plătiți. Deci, indiferent ce se va decide, luna viitoare vom lua bani mai puțini. Dar, nu e normal ca pe fluturaș să am 3000 de lei. Profesorii trebuie să fie plătiți mult mai bine”, a declarat profesoara Adela Roșu, care predă limba engleză, la o școală din apropierea Capitalei.

Ce salarii au profesorii din România, comparativ cu alte state din Uniunea Europeană

Profesorii din România sunt cel mai slab plătiți din Europa. Salariul unui  cadru didactic debutant în România este de 500 de euro. La polul opus, sunt salariile din Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveția și Liechtenstein, cu un salariu de bază în valoare de 5000 de euro. Profesorii din România au cerut salarii nete de minimum 3000 de lei, respectiv 7000 de lei, în cazul celor cu experiență la catedră.

Negocierile cu Guvernul au eșuat

Până la acest moment, Ministerul Educației, Ministerul Muncii și premierul României, Nicolae Ciucă au fost de acord să ofere „stimulente” pentru profesorii din zonele defavorizate(n.r. mediul rural), însăm sindicatele nici nu vor să audă, menționând că „profesorii nu sunt asistați social”.

„Ministerul Educației împreună cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru:

salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022. Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la  90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;

acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți;

acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate”, a transmis Ministerul Educației, fără să răspundă concret jurnaliștilor la întrebările despre greva generală a profesorilor.

Ce se va întâmpla cu examenele naționale

La întrebarea „ce se va întâmpla cu derularea examenelor naționale”(?), liderii sindicali spun că decizia e „în mâna guvernanților”.

Dacă vor avea cu cine să desfășoare examene naționale. Dacă Guvernul nu va înțelege care ne sunt drepturile, mediile nu se vor încheia, anul școlar se va îngheța. Deci, elevii din anii terminali nu vor susține examenele naționale”, a menționat liderul FSLI Sector 1 București, Sorin Dragne, pentru Main News. Aceasta este prima grevă generală a profesorilor, după 18 ani.

Ce solicită profesorii din România

-Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

-Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

-Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

-Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

-Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei. Sindicaliştii precizează că, de luni, se va intra în grevă generală.

Negocierile dintre Guvern și sindicatele din Educație vor continua, în perioada următoare.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW