Wednesday, November 6, 2024
Jurnalism corect


Grant de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare modulare în România

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 28 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat joi seară, 27 octombrie, că Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii (USDTA) a acordat un grant de 14 milioane de dolari către RoPower Nuclear SA, compania care va dezvolta primele reactoare modulare mici.

Grantul va fi folosit pentru studiul preliminar de inginerie și proiectare (FEED) pentru a avansa dezvoltarea primei centrale nucleare SMR din România(…)Studiul preliminar va include elemente cheie de dezvoltare a proiectului, precum un plan de configurare a amplasamentului, o estimare bugetară și un plan de execuție a analizei de impact asupra mediului”, a transmis ministrul Energiei, la finalul ceremoniei de semnare a contractului, organizată în SUA.

Ministrul a menționat că grantul reprezintă „o nouă dovadă că România și SUA au un parteneriat strategic solid pentru întărirea securității și independenței energetice”.

La eveniment au mai participat directorul USDTA, Enoh T. Ebong, asistentul secretarului Biroului pentru Energia Nucleară, Dr. Kathryn, directorul executiv al NuScale Power, John Hopkins, și CEO-ul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

Centrala va fi amplasată la Doicești

Noua companie de proiect RoPower Nuclear SA va dezvolta prima centrală electrică NuScale VOYGR-6 (462 MWe) în România în acest deceniu. Centrala electrică va folosi tehnologia NuScale Power Module a NuScale, singura companie SMR care a obținut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA.

Capacitatea instalată poate fi completată, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aproximativ 80MWe, ceea ce ar face ca noul complex energetic să depășească capacitatea fostei centrale de la Doicești. Soluția comună nucleară și regenerabilă va reprezenta nu numai o capacitate optimă de producție, cu posibilitatea de a varia producția, ci și o noua viziune asupra surselor de generare pentru sistemul energetic national al viitorului.

Autoritățile speră că prin această investiție vor fi generate peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, aducând, în același timp, și alte beneficii comunității locale.

Sursă foto: Nuclearelectrica

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW