Friday, May 3, 2024
Jurnalism corect


Gest simbolic al BNR, în timp ce Guvernul are o singură femeie în componență / Activist: Patriarhatul în România este adânc înrădăcinat

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 27 noiembrie 2021

În primele zile de mandat ale Guvernului Ciucă, un Cabinet format din 22 de bărbați și o singură femeie, Banca Națională a României (BNR) a prezentat prima bancnotă pe care apare o personalitate istorică feminină. Deși este o inițiativă binevenită în lupta pentru promovarea egalității de gen, rămâne un gest simbolic într-o societate în care patriarhatul este adânc înrădăcinat, a explicat, pentru Main News, Andreea Bragă, directoarea executivă a Centrului FILIA. 

E binevenită orice inițiativă care promovează o reprezentare a femeilor în locuri în care sunt exclusiv bărbați, că vorbim de reprezentări ale bărbaților pe bancnote, până la urmă sunt bărbați care au avut o contribuție la dezvoltarea României, dar este un pas extrem de mic”, a declarat, pentru Main News, Andreea Bragă, directoarea executivă a Centrului FILIA.

Bancnota lansată de BNR este, însă, un gest simbolic în lupta pentru promovarea egalității de gen, ținând cont că zilele trecute a fost învestit al doilea Guvern care are în componența inițială o singură femeie, este de părere activistul pentru drepturile femeilor.

Componența Guvernului demonstrează cât de adânc înrădăcinat este patriarhatul în România, pentru că atunci când vorbim de putere, în special cea politică, vedem că nu este distribuită echitabil și nu este vorba de competiție. Auzim des invocată ideea conform căreia femeile nu vor să facă politică sau nu vor să intre în competiții politice, dar modul de alocare a resurselor se face pe considerente legate de camaraderie”, a adăugat directoarea Centrului FILIA.

Reprezentarea echitabilă a celor două sexe în componența instituțiilor publice, iar apoi expertiza funcționarilor în domeniul egalității de gen, sunt cele două aspecte importante de care autoritățile ar trebui să țină cont, a subliniat Andreea Bragă.

Degeaba avem o reprezentare echilibrată, dacă bărbații și femeile care se află în funcții de conducere politică nu au o sensibilitate legată de subiecte precum drepturile femeilor sau prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. În lipsa unei reprezentări, îmi este greu să cred că un asemenea Guvern ar putea să reprezinte interesele femeilor, adică cum ar putea să ia decizii legate de capacitatea reproductivă a femeilor, de exemplu?”, a precizat reprezentantul Centrului FILIA.

Context

Banca Națională a României a prezentat vineri, 26 noiembrie, bancnota pe care este prezentă o personalitate feminină, Ecaterina Teodoroiu, ce va avea o valoare de 20 de lei și va fi pusă în circulație la 1 decembrie.

Este prima bancnotă românească de circulație care are imprimat chipul unei personalități feminine din istoria noastră”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri.

Mugur Isărescu a explicat că Ecaterina Teodoroiu întruchipează puterea și sacrificiul de care femeile au dat și continuă să dea dovadă în societatea românească.

Am răspuns în felul acesta interesului public care a găsit o largă susținere la nivelul societății românești în promovarea și consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, a explicat guvernatorul BNR.

În paralel, joi a fost învestit Guvernul Ciucă, format din 22 de bărbați și o singură femeie, Gabriela Firea. Este al doilea Executiv în ultimul an în care apare o singură femeie, după cel PNL-USR-UDMR, ce o avea în componența sa inițială doar pe Raluca Turcan.

Ulterior, Ioana Mihăilă, USR, a preluat funcția de ministru al Sănătății, după ce Vlad Voiculescu a fost demis.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *