Stirile zilei

Asociația Moașelor Independente: Viețile gravidelor nu trebuie să depindă de disponibilitatea medicilor/Principalele nereguli de la maternitățile din România

Femeia însărcinată din Botoșani care a ajuns la spital cu sângerări și a murit sub privirile cadrelor medicale scoate la iveală nereguli mai vechi  din sistemul public de sănătate, potrivit Asociației Moașelor Independente din România(n.r. ONG). Reprezentantele ONG-ului mai sus menționat a dat publicității situația refugiatelor din Ucraina care au reclamat numeroase dificultăți, chiar abuzuri în spitalele din România.

Asociația Moașelor Independente  spune că problemele întâmpinate de ucrainencele care au născut în România nu sunt diferite de cele ale femeilor din România, care ajung să nască în spitalele publice. Iată câteva dintre mărturiile ucrainencelor care au născut în țara noastră și au stat la baza unui raport al asociației mai sus amintite.

„După cezariana din România, am vrut să fug din spital a doua zi după operație”, a spus una dintre acestea.

„Nou-născuții sunt tratați ca niște păpuși insensibile. Li se face baie cu apă prea fierbinte. Când l-au îmbăiat pe copilul meu, a țipat isteric, așa că am încercat apa. Copiii plâng când sunt îngrijiți. Totul se face mecanic, cu mișcări dure”, a spus o altă mamă din Ucraina.

Mărturiile  ucrainencelor „Am fost externată foarte devreme, deși copilul avea icter”

„Am fost șocată că au luat imediat copilul și nu l-au lăsat să stea cu mine nicio clipă. L-au adus după o zi și jumătate”, a relatat o altă mamă.

„Atitudinea a fost diferită din cauza faptului că eram ucraineană. Am fost externată foarte devreme, deși copilul avea icter, copilul nu a fost pus sub lampă. Copilul a fost luat de lângă mine foarte mult timp”, a menționat o altă refugiată, conform Asociației Moașelor Independente

Cea mai mare rată de mortalitate infantilă din România. Principalele nereguli de la maternitățile din România

„Lipsa accesului la îngrijire antenatală în sistemul public, la asistență bazată pe dovezi la naștere, practicile neconforme și dăunătoare de după naștere din maternități duc România la unele dintre cele mai mari rate de mortalitate maternă și infantilă din Europa, dar și la zeci de mii de complicații de sănătate pentru mame și copii în fiecare an”, sunt principalele nereguli din maternitățile din România, menționează Asociația Moașelor Independente.

Peste 60 de femei ucrainence au născut în România. Cu ce probleme s-au confruntat

Asociația Moașelor Independente din România  a ajutat  a mii de refugiați ucraineni ajunși în România. Astfel,  64 de femei ucrainence înscrise în bazele de date ale asociației au născut în sistemul public de sănătate românesc în perioada mai – iulie 2023.

Nașterile au avut loc în spitale publice din București (58 din cazuri) Iași (2), Constanța (1), Brașov (1), Galați (1) și Alexandria (1).

Din total, un număr de 34 de nașteri au fost prin cezariană și 30 pe cale naturală.

Apelul Asociației Moașelor Independente din România către autorități: „Viețile gravidelor nu trebuie să depindă de disponibilitatea cadrelor medicale”

Reprezentantele Asociației Moașelor Independente din România susțin că autoritățile din România trebuia să ia măsuri, astfel încât viața gravidelor să nu mai depindă de disponibilitatea medicilor”.

„Viețile gravidelor, proaspetelor mame și ale nou-născuților nu trebuie să depindă de disponibilitatea cadrelor medicale. Pacienții sunt în responsabilitatea instituției medicale și a personalului medical prezent în spital. Este datoria autorităților și a spitalelor să asigure resursele, personalul medical necesar și competent, astfel încât viețile pacienților să nu fie puse în pericol.

Formarea și instruirea continuă a cadrelor medicale, responsabilitatea în acordarea îngrijirilor medicale oricărui pacient și îngrijirea bazată pe moașe în maternități și spitale cu secții de obstetrică-ginecologie și neonatologie sunt vitale”, spune Asociația Moașelor Independente din România.

Ministerul Sănătății a sesizat Poliția în cazul de la Maternitatea Botoșani

În ceea ce privește tragedia de la Maternitatea Botoșani, Ministerul Sănătății a recunoscut că au fost identificate mai multe nereguli și a sesizat Poliția.

„Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfășurată de către personalul din cadrul unității spitalicești, aflat în serviciu la data evenimentului. La nivelul Ministerului Sănătății a fost constituit un grup de lucru condus de ministrul sănătății, cu reprezentanții Inspecției Sanitare de Stat, Corpului de Control al Ministrului Sănătății și secretarii de stat pentru asistența medicală și pentru sănătate publică. În urma analizei informațiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituțiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenței medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoșani și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănatate (ANMCS). De asemenea a fost sesizat și Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani pentru a efectua cercetări în această cauză”.

CITEȘTE ȘI: O gravidă a murit în condiții suspecte la Spitalul Botoșani/ Ministerul Sănătății a demarat o anchetă

Sursă foto:  unsplash.com

Articole Recomandate

Back to top button