Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Generalul SRI în rezervă Constantin Celea a fost pus șef interimar la Casa Națională de Asigurări de Sănătate

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 14 decembrie 2023

Premierul Marcel Ciolacu a semnat joi, 14 decembrie, decizia de revocare din funcţia de preşedinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lui Andrei Baciu, după demisia acestuia, şi numirea lui Cristian Georgică Celea interimar.

„La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Romică-Andrei Baciu se revocă, la cerere, din funcţia de membru al Consiliului de administraţie şi preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Începând cu data prevăzută la alin. (1), domnul Cristian Georgică Celea, vicepreşedinte, exercită atribuţiile preşedintelui, cu rang de secretar de stat, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate până la numirea conducătorului instituţiei, în condiţiile legii”, prevede decizia publicată în Monitorul Oficial.

Celea, 67 de ani, este general SRI în rezervă și a mai fost șef al CNAS în perioada Guvernului Adrian Năstase (2001-2004).

Context

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început oficial urmărirea penală față de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în dosarul privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19. În același dosar au mai fost puși sub acuzare, săptămâna trecută, fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Concret, Baciu, la data faptelor secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, este acuzat că ar fi susținut un memorandum aprobat de fostul prim-ministru Florin Cîțu în urma căruia au fost achiziționate 4,2 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 produs de compania Pfizer.

„Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menționate mai sus în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37,5 milioane de doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”, a transmis parchetul anticorupție într-un comunicat de presă.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii