Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău nu va putea să fie deocamdată folosit. Motivul identificat de experți

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 august 2020 Etichete: ,

Prezentată cu surle și trâmbițe ca o mare realizare pentru diversificarea surselor de alimentare cu gaz pentru Republica Moldova, conducta Iași – Ungheni – Chișinău nu va putea să fie utilizată deocamdată. Acest lucru este susținut chiar de experții din domeniul energiei, care au atras atenția că, fără construirea conductei Onești-Gherăești-Lețcani și a doua stații de comprimare, țara noastră nu va putea livra gaz în Republica Moldova.

„Că și bucățică Iași-Ungheni inaugurată în 2014, conducta Ungheni-Chișînău s-a permis a fi construită pentru că, până una-altă, nu poate fi folosită. E nevoie să se construiască încă o conducta în România (Onești-Gherăești-Lețcani) și două stații de comprimare, altminteri conducta n-are fizic cu ce să se umple. Bucată românească e în întârziere, pariul meu e că nu va fi gata nici în 2021. O să am încredere că s-a dorit realmente interconectarea Moldovei abia când o să văd și bucată de la noi terminată, și nici atunci 100%: va trebui că piață din Moldova să funcționeze suficient de bine încât furnizorii din România să poată intră. Nu poți concura cu Gazprom dacă el vinde sub cost sau acceptă să nu-și încaseze prețul gazului cu deceniile” susține Ana Otiliza Nuțu, expertă în domeniul energetic la Expert Forum.

În plus, Ana Otilia Nuțu consideră că, dacă tariful practicat de România nu va fi unul scăzut, nu va putea concura cu cel oferit de Gazprom.

„Aici nu mai știu cum au rămas lucrurile cu sistemul de tarifare. Dacă tariful pentru Iași-Ungheni-Chișinău nu e „socializat” (cum se discuta anii trecuți), adică dacă tot costul conductei se împarte la cantitățile infime de gaz transportate doar pe această conducta, întotdeauna gazul românesc cu toate tarifele incluse va avea un preț prohibitiv pentru Moldova”, susține Ana Otilia Nuțu.

Mai mult, Ana Otilia Nuțu pune în discuție și oportunitatea construirii unei noi conducte între România și Republica Moldova. Experta spune că gazul românesc ar fi putut să fie transportat în flux invers prin conducta Isaccea-Negru Vodă, deținută de Transgaz.

„Dacă se voia că Moldova să aibă acces la gazul românesc, nici măcar n-ar fi fost nevoie de o conducta nouă. Era nevoie de flux invers pe conducta transbalcanică, cea prin care Gazprom transporta gaz prin Ucraina, Moldova, iarăși o bucățică de Ucraina, România mai departe spre Bulgaria. Conducta Isaccea-Negru Vodă aparține Transgaz, nu Gazprom – cu toate acestea, chiar dacă investițiile ar fi minime, de ani de zile se refuză interconectarea ei cu restul rețelei Transgaz și fluxul invers că să poată fi folosită pentru export în Moldova, Ucraina și Bulgaria. Avem de ani de zile scandal cu UE pe faptul că nu facem niciun pas că să folosim această conducta pentru export. Am avut și bani UE disponibili. Dacă s-ar fi vrut, s-ar fi rezolvat. Repet, conducta e a Transgaz, noi suntem țară UE, nu există niciun motiv legitim pentru care să ne comportăm de parcă Isaccea-Negru Vodă ar fi conducta Gazpromului,” consideră Ana Otilia Nuțu.

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com