Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


Gabriela Firea, Nicușor Dan și Sebastian Burduja răspund celor mai importante întrebări privind candidatura la Primăria Capitalei

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 4 iunie 2024 Etichete: , , ,

În lumina campaniei electorale din București, principalii cinci candidați pentru funcția de Primar General s-au confruntat cu o serie de întrebări critice adresate de către platforma Rethink România. Dintre aceștia, doar trei au răspuns. Întrebările vizează prioritățile fiecărui candidat în ceea ce privește îmbunătățirea infrastructurii de transport și facilitarea mobilității între suburbiile din Ilfov și București.

Întrebați care sunt prioritățile fiecăruia în ceea ce privește îmbunătățirea infrastructurii de transport în București și în ce mod veți facilita mobilitatea între suburbiile din Ilfov și București, aceștia au răspuns:

Sebastian Burduja (candidat PNL) a subliniat necesitatea de a recalibra traficul și de a crea mai mult spațiu pentru oameni, nu pentru mașini. Planurile sale includ proiectul „TUB – Tunel Urban București”, extinderea și modernizarea transportului public, utilizarea semaforizării inteligente și implementarea unui sistem tarifar integrat.

Nicușor Dan (candidat independent) pune accentul pe necesitatea unei abordări integrate pentru infrastructura de transport, propunând reabilitarea și extinderea rețelei de tramvai, lărgirea și extinderea rețelei rutiere (lărgirea bulevardului Dimitrie Pompeiu), precum și crearea de drumuri expres și reconfigurarea unor intersecții critice (drumuri expres cu 2 benzi pe sens, care conectează
Bucureștiul de autostrada de centură).

Gabriela Firea (candidat PSD) propune construirea unei rețele de metrou de tip inelar radială pentru a facilita mobilitatea între Ilfov și București, precum și construirea de pasaje supraterane și supralărgiri pentru fluidizarea traficului în punctele critice din oraș. De asemenea, propune și supralărgiri (Șos. Măgurele, Șos. Alexandriei),

În ceea ce privește serviciile de sănătate publică aflate în subordinea Primăriei Generale, candidații au următoarele propuneri:

Burduja propune o serie de măsuri ample pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate. Printre acestea se numără construirea de noi policlinici de medicină de familie, modernizarea unităților medicale existente, extinderea infrastructurii pentru ambulatorii de specialitate și crearea unei platforme de gestionare a pacienților pentru spitalele PMB. De asemenea, se angajează să ofere subvenții pentru analizele anuale și serviciile de screening pentru categoriile vulnerabile și să implementeze un sistem de e-sănătate securizat pentru acces facil la istoricul medical și telemedicină.

Nicușor Dan evidențiază importanța finalizării investițiilor începute și folosirea finanțărilor obținute pentru construirea și modernizarea unităților medicale. Printre proiectele sale se numără finalizarea proiectului de extindere și modernizare a Spitalului Foișor și a ambulatoriului Spitalului Victor Babeș, precum și construcția Băncii de țesuturi din cadrul Spitalului Colentina.

Firea pune accentul pe proiecte de amploare pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate, inclusiv construirea Spitalului Metropolitan, realizarea Centrului de Terapie cu Protoni și a unui centru de oncologie pediatrică la Spitalul Gomoiu. De asemenea, propune reabilitarea clădirilor spitalelor aflate în subordinea PMB și achiziționarea de aparatură modernă pentru toate spitalele.

La întrebarea „Tinerii au tot mai mari probleme în a își găsi o locuință fără a se împovăra cu datorii. Ce măsuri poate lua primarul general pentru a crește accesul la locuire?”, cei trei candidați susțin:

Sebastian Burduja propune sprijinirea dezvoltării de locuințe accesibile prin parteneriate public-private și implementarea unor programe de susținere a studenților și tinerilor profesioniști, oferind burse și premii pentru performanță și facilitând accesul la locuințe.

Nicușor Dan evidențiază necesitatea unui Plan Urbanistic General coerent pentru a stabili zonele potrivite pentru construcția de noi locuințe.

Firea evidențiază continuarea programelor de sprijinire a tinerilor în găsirea unei locuințe, alături de construirea de locuințe sociale. În mandatul precedent, au fost achiziționate 177 de locuințe cu chirie subvenționată, disponibile pentru doctorii și personalul medical din spitalele PMB, contribuind astfel la reținerea acestora în oraș și la reducerea migrației profesioniștilor din sistemul de sănătate. Firea propune și acordarea unei subvenții pentru chirie pentru familiile tinere sau cele care se confruntă cu dificultăți financiare.

Bucureștiul se confruntă tot mai mult cu fenomenul imigrației, iar candidații la Primăria Capitalei își prezintă viziunile și propunerile pentru gestionarea acestei provocări și integrarea imigranților în viața orașului:

Burduja subliniază importanța integrării imigranților în societatea bucureșteană pentru a asigura coeziunea socială și prosperitatea economică. Propune o abordare holistică, care să includă asigurarea accesului la educație, servicii de sănătate adaptate, organizarea de evenimente culturale și comunitare și implementarea de programe de asistență pentru adaptare. Accentuează importanța evitării prejudecăților și subliniază faptul că atragerea forței de muncă externe este un semn pozitiv al evoluției României.

Dan recunoaște că atribuțiile primarului în ceea ce privește integrarea imigranților sunt limitate. Cu toate acestea, în trecut, s-au luat măsuri pentru a ajuta refugiații ucrainieni, cum ar fi organizarea unui centru de urgență la Romexpo și deschiderea de centre de educație și târguri de joburi. Propune extinderea acestor eforturi de sprijinire a integrării imigranților în comunitatea bucureșteană.

Firea evidențiază existența unei structuri dedicate multiculturalității, care oferă sprijin imigranților în obținerea documentelor necesare și în rezolvarea problemelor familiale. Propune utilizarea resurselor Direcției Generale de Asistență Socială pentru a oferi cazare, consiliere și sprijin în găsirea unui loc de muncă pentru imigranți.

Candidații la Primăria Capitalei își prezintă planurile și strategiile pentru atragerea investițiilor noi în București:

Sebastian Burduja propune crearea unei structuri specializate în cadrul Primăriei Generale pentru atragerea investițiilor străine și facilitarea proiectelor strategice. În plus, intenționează să instituie un punct unic de contact pentru investitori, să dezvolte infrastructura expozițională pentru evenimente internaționale și să sprijine startup-urile prin crearea unui ecosistem similar celui din Lisabona. De asemenea, sugerează modelul de implicare activă a administrației locale în sprijinirea finanțatorilor care investesc în firmele bucureștene cu potențial.

Nicușor Dan evidențiază relansarea contractului pentru actualizarea Planului Urbanistic General, blocat din 2014, pentru a oferi claritate atât autorităților, cât și investitorilor în privința zonelor de dezvoltare. Accentuează stabilitatea financiară a Primăriei Municipiului București și promisiunea de a fi un partener atractiv și serios pentru mediul de afaceri și sistemul bancar. Subliniază că un oraș cu o direcție strategică coerentă va atrage noi investiții.

Gabriela Firea propune susținerea parteneriatelor public-private și a asocierilor cu operatori privați pentru prestarea serviciilor publice. Între măsurile propuse se numără crearea unui registru al spațiilor administrate de Primăria Municipiului București și realizarea unui program de identificare și trecere în patrimoniul public al clădirilor și terenurilor abandonate, în vederea valorificării acestora pentru evenimente, expoziții sau alte activități.

Întrebați cum și-ar dori să rămână în amintirea cetățenilor dacă ar fi aleși în funcția de primar general, cei trei candidați au răspuns:

”Dacă se pune problema de a rămâne în memoria colectivă, atunci ceea ce îmi doresc este să fiu primarul care a demonstrat că Bucureștiul poate realiza proiecte cu adevărat îndrăznețe, care să schimbe viața orașului și bucureștenilor pentru zeci de ani.” – Sebastian Burduja.

„Aș vrea să reușesc să dau o direcție corectă orașului din perspectiva dezvoltării urbanistice.”- Nicușor Dan.

„Construirea Spitalul Metropolitan, cu 1000 de paturi, 30 de săli de operaţii, dar și locuințe pentru rezidenţi și familiile pacienților, creşă şi grădiniţă pentru copiii personalului, săli de cursuri.” – Gabriela Firea.

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW