Sunday, August 14, 2022
Jurnalism corect


Furnizorii de energie electrică și gaze, obligați să refacă facturile greșite / Când va fi adoptată măsura

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 18 ianuarie 2022

Virgil Popescu a anunțat că obligativitatea refacerii facturilor la energie electrică și gaze, întocmite eronat, va fi inclusă într-o Ordonanță de Urgență ce ar urma să fie adoptată miercuri, 19 ianuarie, într-o ședință de Guvern. Ministrul Energiei susține că este vorba de un milion și jumătate de facturi eliberate fără compensarea prevăzută de lege.

Măsura va fi inclusă într-un proiect de OUG al Ministerului Muncii, ce modifică procedura de decontare a facturilor compensate.

Ministrul susține că este vorba de 1 milion și jumătate de facturi emise greșit, în lunile noiembrie și decembrie. Cei care au plătit aceste facturi ar urma să își primească banii înapoi în termen de 5 zile, dacă suma depășește 100 de lei, iar, în cazul sumelor ce nu depășesc 100 de lei, să fie o reducere la următoarea factură.

Lucrurile sunt foarte simple, în urma deciziei de aseară (n.r. din ședința coaliției de luni). Practic, niciun român nu va plăti, dacă va consuma mai mult de 500 de kw(…),mai mult de 80 de bani pe kw. Cei care consumă până în 500 de kw vor plăti fix 68 de bani pe kw. Deci, lucrurile sunt simple. Vorbim de reduceri simţitoare ale facturii, acum fiecare cât consumă”, a precizat ministrul Energiei.

Măsurile decise pentru criza prețurilor din Energie

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, la finalul ședinței coaliției de luni, 17 ianuarie, că Guvernul va adopta, cel mai târziu săptămâna viitoare, o Ordonanță de Urgență care să cuprindă măsurile decise de liderii PNL-PSD-UDMR, pentru criza prețurilor la energie electrică și gaze.

Plafonul pentru energia electrică va scădea, de la 1 leu/kw, la 0.8 lei/kw, iar limita consumului va crește de la 300 de kw, la 500 de kw.

Reiese o compensare de 0,291 lei/kw, ceea ce înseamnă că la consumator se va percepe 0,68lei/kw”, a explicat premierul Nicolae Ciucă, la finalul ședinței coaliției.

În ceea ce privește consumatorii mari, non-casnici, prețul va fi plafonat la 1 leu/kw.

La consumul de gaz, plafonul va scădea, de la 0,37 de lei/kw, la 0,31 de lei/kw, iar limita de consum pentru 5 luni de zile crește, de la 1.000 de kw, la 1.500 de kw.

Se va aplica un discount de 40%, ceea ce înseamnă o creștere de la 33% la 40%, asigurându-se un preț de 0.221 lei/kw”, susține premierul.

Totodată, în cazul IMM-urilor, școlilor, spitalelor, bisericilor și antreprenorilor din industria alimentară se va asigura un preț de 0,37 de lei/kw.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com