Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Franța respinge acuzațiile de implicare a „mercenarilor” în Ucraina, calificându-le drept o „manipulare grosolană” a Rusiei

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Ministerul francez de Externe respinge acuzațiile Moscovei cu privire la prezența presupusă a „mercenarilor” francezi în Ucraina. Anunțul vine după ce Rusia a declarat că a vizat o clădire din Harkov, în nord-estul Ucrainei, în care se aflau presupuși „mercenari francezi”, conform relatărilor AFP.

”Franţa nu are mercenari nici în Ucraina şi nici altundeva, spre deosebire de alţii Aceasta este o nouă manipulare grosolană rusă. Nu trebuie să i se dea mai multă importanţă decât precedentelor şi următoarelor, care vor apărea imediat”, răspunde Quai d’Orsay.

”Ministerul rus al Apărării susţine că a ucis «mercenari francezi», dar a atacat în realitate infrastructuri energetice şi medicale”, a reacţionat pe X ONG-ul All Eyes on Wagner.

Aceste acuzații din partea Rusiei survin în contextul în care președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat marți că Franța intenționează să furnizeze Ucrainei alte 40 de rachete cu rază lungă de acțiune de tip SCALP și să încheie un Acord de Securitate pe o perioadă de zece ani. Joi, la Paris, aliații Ucrainei au lansat o Coaliție a Artileriei pentru a răspunde nevoilor urgente de echipament militar ale Kievului.

Rusia a acuzat miercuri că vizat marţi seara o clădire în care erau desfăşuraţi ”mercenari francezi”, la Harkov, al doilea oraş ucrainean, situat în nord-estul ţării.

”În seara de 16 ianuarie, Forţe Armate ruse au efectuat un atac de precizie asupra unui punct de desfăşurare temporară a unor combatanţi străini, la Harkov, al cărui nucleu era constituit de mercenari francezi”, a anunţat pe Telegram Ministerul rus al Apărării.

Marți seara, Ucraina a raportat un atac rus cu două rachete de tip S-300 în Harkov, soldat cu rănirea a 17 persoane, inclusiv două femei în stare gravă, și cu avarierea clădirilor rezidențiale. Zona Harkovului este frecvent ținta bombardamentelor rusești, iar autoritățile ucrainene au anunțat evacuarea a 26 de sate din regiune, din cauza amenințării unui posibil asalt din partea forțelor ruse.

Moscova a revendicat responsabilitatea pentru acest atac după ce Emmanuel Macron a anunțat marți seara că Franța va furniza Ucrainei 40 de rachete cu rază lungă de acțiune de tip Scalp, împreună cu „sute de bombe”.

În aceeași seară, Emmanuel Macron a declarat că Franța se află în etapa finală a negocierilor pentru un Acord de Securitate cu Ucraina, asemănător celui semnat anterior de Regatul Unit cu Kievul pentru o perioadă de zece ani. Anunțul oficial urmează să fie făcut în cadrul unei vizite pe teren programate pentru luna februarie.

foto: Președinția Ucrainei

Comentarii