Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Franța lucrează la o rută terestră pentru exportul produselor agricole ucrainene prin România sau Polonia

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 31 octombrie 2022

Franța lucrează la o rută terestră prin Polonia sau România pentru a permite Ucrainei să exporte grâne, a declarat luni, 31 octombrie, ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, după ce Rusia s-a retras din acordul de export al cerealelor în contextul războiului, notează Reuters

„Căutăm să vedem dacă, neputând trece prin Marea Neagră, putem trece în schimb pe rute terestre. Ne uităm în special la rutele terestre prin România şi Polonia. Vom continua să lucrăm pentru un sistem care nu ne pune la mâna sau la bunăvoinţa, sau în acest caz la reaua-voinţă a lui Vladimir Putin”, a declarat Marc Fesneau pentru postul de radio RMC Radio.

Rusia a anunțat sâmbătă, 29 octombrie, că își suspendă participarea la Acordul de la Istanbul, care asigura o continuare a exporturilor de cereale ucrainene pe timp de război, vitale în aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace.

Organizația Națiunilor Unite, Turcia și Ucraina au convenit însă luni, 31 octombrie, asupra unui plan de tranzit pentru ca 16 nave să părăsească totuși porturile ucrainene. Potrivit ministrului infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, delegația rusă a fost informată în legătură cu acest plan.

Prețurile grâului și porumbului au crescut brusc luni, după retragerea Rusiei din acord, mai notează sursa citată. 

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii