Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Fox News: Mafia românească se extinde în SUA/ Ce metodă veche de escrocherie folosesc infractorii

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 27 martie 2024 Etichete: , , ,

Potrivit procurorilor din California, mafioții români sunt acuzați că au revigorat o tactică veche – skimming-ul cardurilor de debit – prin amplasarea dispozitivelor special concepute pentru a fura informații despre carduri la casele de marcat self-service din magazinele alimentare, conform informațiilor furnizate de Fox News.

Skimming-ul cardurilor de debit este o problemă cunoscută de multă vreme la benzinării și la bancomate. Potrivit surselor citate, o rețea bine organizată de escroci pare să se extindă în prezent.

„Vor avea oameni care stau în fața unui Walmart sau a unui Target, care par să cerșească. Uneori vor mai fi însoțiți de câțiva copii. Și folosesc de fapt tehnologia Bluetooth care este conectată la skimmerele din interiorul magazinelor”, spune Kimberly Edds, director de relații publice în cadrul biroului procurorului districtual din Orange County.

Înregistrările de pe camerele de supraveghere, obținute de Departamentul de Poliție din El Cajon, demonstrează că suspecții pot amplasa un skimmer în doar câteva secunde. Autoritățile au anunțat că au reținut deja mai mulți suspecți, majoritatea având legături cu mafia românească.

Chiar și după arestarea unui număr semnificativ de suspecți în decembrie și ianuarie în Statele Unite, Europa și Mexic, unde aceștia se asociază cu cartelurile în zone turistice precum Tulum, furturile continuă să crească, deoarece hoții intensifică eforturile lor, conform declarațiilor autorităților.

Potrivit acestora, infractorii ar putea să încaseze lunar până la 9 milioane de dolari, o parte semnificativă din această sumă fiind suportată de contribuabili.

Skimmerele, care pot viza și utilizatorii de carduri EBT, ar putea să golească conturile exact în momentul în care statul american efectuează plățile lunare, conform Biroului Procurorului Districtual din Comitatul Orange, condus de Todd Spitzer, care a inițiat o amplă campanie de combatere a acestor infracțiuni la începutul anului.

Ca urmare, peste 100 de milioane de dolari au fost sustrași din programele de asistență socială finanțate de contribuabili și de beneficiarii acestora.

„Victimele sunt mame singure care se luptă pentru a asigura copiilor lor un acoperiș deasupra capului și mâncare pe masă și oameni care muncesc din greu și au nevoie de o mână de ajutor, care se trezesc stând la coadă la casa de marcat cu sacoșele pline de cumpărături doar pentru a fi umiliți când află că nu au bani în cont pentru că un hoț le-a luat totul pe ascuns”, a spus Spitzer.

„Între timp, hoții folosesc acești bani pentru a finanța infracțiunile, pentru a-și cumpăra mașini de lux în valoare de sute de mii de dolari și pentru a duce o viață luxoasă la care adevărații beneficiari nu pot decât să viseze”, a mai adăugat el.

„Mii de infractori suspectați de a fi legați de crima organizată din România au fost identificați ca fiind în Statele Unite, o mare parte dintre ei intrând ilegal în Statele Unite, în principal prin granița de sud”, a declarat Edds. „O parte mai mică din această populație intră pe teritoriul american pe baza solicitării de azil”.

Potrivit acestor informații, activitatea mafiei românești în Statele Unite ale Americii se concentrează în proporție de aproximativ 15% în comitatele din sudul Californiei, inclusiv Orange, Riverside, Los Angeles și Santa Barbara.

Pe lângă transferul banilor furați înapoi în România pentru a finanța un stil de viață luxos și pentru a achiziționa mașini sport europene, escrocii cumpără produse precum lapte praf pentru copii și băuturi energizante cu ajutorul bonurilor de masă, care sunt ulterior revândute în Mexic, într-o alianță cu cartelurile locale.

Mulți dintre acești indivizi își expun chiar câștigurile obținute pe platforma TikTok, inclusiv un suspect în vârstă de 14 ani, surprins de poliție conducând o mașină sport în valoare de 250.000 de dolari și purtând un ceas Rolex.

Unul dintre suspecți, care este deja pe lista celor mai căutați infractori din România, este Florin Duduianu, în vârstă de 39 de ani. Acesta a fost arestat în ianuarie, după ce poliția l-a urmărit în timp ce retrăgea sume de bani multiple folosind diferite carduri la același bancomat din Placentia, la aproximativ 50 de kilometri sud-est de centrul orașului Los Angeles.

Potrivit Departamentului de Justiție, Duduianu este așteptat să fie condamnat la 30 de ani de închisoare în cursul acestei săptămâni.

În decembrie, FBI a anunțat că a colaborat cu Poliția Română pentru a efectua percheziții în zeci de locații legate de infracțiunile de skimming din California.

Această operațiune comună a dus la 48 de arestări și recuperarea a peste un milion de dolari și a 11 vehicule de lux. Mulți dintre suspecții arestați în România au avut legături și cu mafia mexicană din Riviera Maya, care este acuzată de furturi în valoare de milioane de dolari în destinații turistice populare printre americani, inclusiv Tulum și Cancun din Quintana Roo.

Liderul acestei bande, Florian Tudor, este așteptat să fie judecat pentru fraude în Mexic și este căutat pentru tentativă de omor și în România.

foto: pixabay

Comentarii