Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Fostul vicepreședinte ANRP, demis în 2019 pe fondul unei anchete DNA, a fost trimis în judecată. Acuzațiile procurorilor

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 9 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

Fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), Claudița Selavărdeanu, a fost trimisă în judecată luni, 9 ianuarie, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul în care este acuzată că i-ar fi pus la dispoziție unui om de afaceri informații din dosarele instituției, ce i-ar fi adus celui din urmă un câștig de peste 8 milioane de lei. 

Claudița Selavărdeanu a fost demisă din funcția de vicepreședinte al ANRP în anul 2019, la scurt timp după ce intrase în vizorul DNA, dar în anul 2022 a depus declarațiile de avere și interese în calitate de „director” la ANRP.

Ea este acuzată de procurorii DNA de 494 de acte de „permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității în scopul obținerii de foloase necuvenite” și „exercitarea fără drept a unei profesii”.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată administratorul unei societăți comerciale, despre care presa relata în anul 2019 că ar avea o firmă de consultanță specializată în soluționarea dosarelor de retrocedare.

Omul de afaceri este acuzat de cumpărare de influență, folosirea de informații nedestinate publicității și instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității.

Fostul director al SC Piețe SA Timișoara, Ioan Nasleu, acuzat de trafic de influență, și o avocată care era, în fapt, administrator al societății comerciale, acuzată de folosirea de informații nedestinate publicității, „încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile în virtutea funcției” și „efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția”, au fost la rândul lor trimiși în judecată în același dosar.

Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel București.

Informații care au adus un câștig de 8,9 milioane de lei

Procurorii susțin că, între noiembrie 2017 și decembrie 2019, Claudița Selavărdeanu ar fi colectat date despre 494 de dosare de la ANRP – precum numerele, identitățile și adresele persoanelor îndreptățite la despăgubiri, valoarea despăgubirilor sau caracteristicile imobilelor – și i le-ar fi trimis omului de afaceri vizat în același dosar. Aceleași informații ar fi fost, ulterior, transmise avocatei.

Informațiile respective îi erau necesare acestuia pentru a trimite persoanelor îndreptățite oferte de cumpărare a drepturilor de despăgubire la prețuri mult mai mici decât valorile despăgubirilor aprobate (30% din valoarea reală), profitând de incertitudinea și expectativa îndelungată în care se aflau titularii dosarelor ANRP”, se arată în comunicatul DNA.

Avocata și omul de afaceri ar fi obținut, astfel, 8,9 milioane de lei, mai notează anchetatorii.

În cazul fostului șef al Piețe SA Timișoara, Ioan Nasleu i-ar fi promis, în 2017, omului de afaceri că, în schimbul unor bani și a unui autoturism BMW X1, va „interveni succesiv” pe lângă prim-ministrul de atunci (Sorin Grindeanu a fost în funcție între ianuarie și iunie, ulterior mandatul fiind preluat de Mihai Tudose) și pe lângă președintele ANRP pentru a urgenta aprobarea unui „dosar privind acordarea ilegală a unor despăgubiri de 18,9 milioane de euro”, potrivit DNA.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW