Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șeful DNA, Crin Bologa, a cerut ieșirea la pensie, după ce a ratat un nou mandat

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 3 martie 2023 Etichete: , , ,

Șeful Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Crin Bologa (51 de ani), a solicitat ieșirea la pensie, cererea urmând a fi dezbătută de către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din 7 martie, după cum se arată pe ordinea de zi a ședinței

„Cererea de eliberare din funcție, prin pensionare, formulată de domnul BOLOGA CRIN NICU, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, în prezent delegat în funcția de procuror șef al Secției judiciare penale din cadrul Direcției Naționale Anticorupție”, se arată în documentul citat. 

Bologa a condus parchetul anticorupție pentru 3 ani. Recent, a candidat pentru un nou mandat la șefia DNA.

CITEȘTE ȘI: Prima reacție a lui Crin Bologa, după ce Ministerul Justiției a anunțat rezultatele selecției pentru șefia DNA

Ministerul Justiției a anunțat însă luni, 27 februarie, că îl va propune pe contracandidatul său, procurorul Marius Voineag, pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt Marius Voineag și Alex Florența, propunerile lui Predoiu pentru șefia DNA și a Parchetului General

Crin Bologa a fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție Cluj, funcție pe care a ocupat-o la vârsta de doar 33 de ani, fiind astfel cel mai tânăr șef care conduce o structură teritorială a parchetului anticorupție. Apoi, procurorul Bologa a fost adjunctul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Președintele Klaus Iohannis l-a numit în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție în februarie 2020.

Acesta a absolvit Facultatea de Drept de la Cluj-Napoca, în 1995. Între 1999 și 2005 a fost procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

În anul 2009 procurorul a preluat şefia Secţiei Judiciar, pe care a asigurat-o până în 2013, când a devenit prim-procuror al judeţului, funcție pe care a părăsit-o în 2018, când i-a expirat cel de-al doilea mandat.

Crin Bologa a explicat, în 2018 pentru Adevărul, că cel mai greu caz pe care l-a instrumentat a fost o crimă petrecută în 2013, când în Valea Zalăului au fost găsite două picioare, două brațe și capul unui bărbat. La scurt timp după ce a fost identificată victima, s-a găsit și criminalul.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii