
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis revocarea controlului judiciar pe cauţiune dispus faţă de fostul primar al Sectorului 1 al Capitalei, Daniel Tudorache, acuzat de de complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor. Decizia nu este definitivă, poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare. Bunurile care au făcut obiectul cauțiunii sunt în valoare de un milioan de euro, potrivit ÎCCJ. Dacă decizia va rămâne definitivă, fostului edil al Sectorului 1 București i se va restitui cauțiunea.
„Revocă măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune luată faţă de inculpaţii Daniel Tudorache (….) şi Constanţa Adina Tudorache (….), prin ordonanţele 705/P/2016 din data de 03.12.2020 ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Constată că bunurile ce au făcut obiectul cauţiunii în cuantum de 1.000.000 de euro, consemnată sub forma constituirii de garanţii reale imobiliare, sunt indisponibilizate prin ordonanţa de luare a măsurii sechestrului asigurător din 25 ianuarie 2022 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, în dosarul 705/P/2016. Dispune restituirea către inculpata Constanţa Adina Tudorache a cauţiunii în cuantum de 200.000 euro, consemnată sub forma constituirii de garanţii reale imobiliare asupra imobilului situat în (…). Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore”, se arată în decizia instanței.
De ce este acuzat fostul primar al Sectorului 1 București, Daniel Tudorache
Potrivit DNA, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, Daniel Tudorache, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1, iar, în schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Tudorache, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii – plata la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor(n.r firma de salubritate Romprest)
„În schimbul traficării influenţei, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă”, precizează DNA.
În perioada în care a ocupat funcţii publice (ianuarie 2008 – martie 2019), Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporţionat de mari comparativ cu veniturile sale licite care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe lună, menţionează DNA.
DNA spune că Dan Tudorache se folosea de soție și menajeră, ca să ascundă proveniența banilor
Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus obţinute în mod nelegal, DNA arată că acesta ar fi procedat la:
* depunerea de sume de bani în numerar, prin intermediul fostei soţii şi al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 3.255.465 lei şi 231.117 euro;
* achiziţionarea de bunuri imobile pe numele fostei soţii, în sumă totală de 305.000 euro şi 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
* acordarea unui împrumut de 920.000 de euro, în numerar, unei persoane, prin intermediul fostei soţii;
* achiziţionarea, prin intermediul fostei soţii, de bijuterii, inclusiv diamante, în valoare de 9.784.295 lei;
* restituirea, în perioada 2010 – 2012, pe parcursul unui an şi jumătate, în mai multe tranşe, în numerar, a sumei de 240.000 de lei împrumutată în data de 13.09.2010 de la o persoană, prin intermediul fostei soţii, în contul căreia a fost transferată suma împrumutată şi care a fost utilizată în data de 15.09.2010 pentru achiziţionarea, pe numele soţiei, a unui autoturism de lux în valoare de 59.494 euro;
De asemenea, afirmă procurorii, în perioada aprilie – iunie 2018, persoana din anturajul primarului Tudorache ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1.
„În schimb, persoana se angaja să-şi exercite influenţa asupra funcţionarilor responsabili, atât direct, cât şi prin intermediul primarului, pentru a asigura câştigarea şi buna desfăşurare a contractului. La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, persoana din anturajul primarului ar fi primit în numerar suma totală de 5.000 lei, disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă”, se precizează în comunicatul DNA.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin