Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Fostul ministru Sebastian Vlădescu, condamnat definitiv la 7 ani și 4 luni de închisoare în dosarul mitei pentru calea ferată București – Constanța


Fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu a fost condamnat vineri, 26 mai, la 7 ani și 4 luni de închisoare, în dosarul mitei pentru calea ferată București – Constanța. În primă instanță, fostul ministru fusese condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare. Decizia este definitivă. Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost condamnat la 6 ani. Inițial primise 7. În cazul deputatului Cristian Boureanu, faptele s-au prescris.

Instanța a decis confiscarea a 2,1 milioane de euro și 4 milioane de lei de la Sebastian Vlădescu și 2 milioane de euro și 3 milioane de lei de la Mircea Costea și menține sechestrele pe avere pentru toți, inclusiv pentru Cristian Boureanu.

Mită de la Swietelsky

În dosarul trimis în judecată în noiembrie 2019, procurorii Direcției Naționale Anticorupție arată că, între 2005 și 2017, oficialii români ar fi primit de la compania austriacă Swietelsky aproximativ 20 milioane euro sub formă de mită.

Conform anchetatorilor, în anul 2005, în contextul licitației pentru modernizarea căii ferate București – Constanța, reprezentanții Swietelsky au convenit cu Sebastian Vlădescu, Mircea Costea și cu persoana apropiată de conducerea CNCFR să le plătească în tranșe, pe toată durata contractului un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.

În schimbul banilor, oficialii au promis să asigure finanțarea suplimentară pentru încheierea contractului și plata la timp a facturilor emise. Conform DNA, mita ar fi fost oferită prin intermediul unui contract de consultanță cu o societate de avocatură și prin mai mai multe contracte fictive între societatea de avocatură sau societăți offshore afiliate acesteia cu societăți controlate de oficialii condamnați.

În prima etapă, arată procurorii, Sebastian Vlădescu a primit un milion de euro, în vreme ce Mircea Costea a încasat circa 3 milioane euro.

Potrivit DNA. în anul 2009, pe fondul schimbării guvernului și al crizei economice care a dus la întârzierea plății facturilor, reprezentanții firmei austriece au convenit cu Sebastian Vlădescu, Constantin Dascălu și Cristian Boureanu plata unui comision de 10%.

Astfel, arată parchetul, Swietelsky a transferat 11,7 milioane euro în conturile a două companii offshore controlate de un cetățean român cu domiciliul în străinătate. Ulterior, banii au fost transferați către alte societăți offshore astfel încât traseul banilor să fie greu de descoperit. În ultimă fază, banii au fost transferați în anumite conturi sau au fost înmânați celor trei oficiali.

În a doua etapă, conform DNA, Sebastian Vlădescu a primit 2,24 milioane euro, Cristian Boureanu – 2,11 milioane euro și Constantin Dascălu a primit 1,1 milioane euro.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW