Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Fostul deputat Cristian Rizea, dat în urmărire internațională, nu s-a putut înscrie la alegerile parlamentare din Republica Moldova

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 4 iunie 2021

Comisia Electorală Centrală nu i-a permis fostului deputat PSD Cristian Rizea, , dat în urmărire internaţională în urma unei condamnări la 4 ani şi 8 luni de închisoare, înscrierea la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, relatează Ziarul de Gardă.

„CEC a solicitat informații de la Agenția Servicii Publice (ASP) și a fost informată că acestuia i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova, prin decretul președintelui republicii, iar legislația electorală indică faptul că doar cetățenii pot candida la funcția de deputat”, a declarat pentru ZdG șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media a CEC, Rodica Sîrbu.

Rizea susține că se va adresa instanței

Fostul deputat român susține că va contesta în instanță decizia CEC.

„Din informațiile lor eu nu dețin cetățenie, dar nu au spus de unde au informațiile. Eu am actele în regulă, merg la bancă, mă legitimez la poliție. E un act abuziv, care continuă la adresa mea. Riscul era să nu fie înregistrat partidul în alegeri. Am înlocuit persoana, iar eu mâine merg în instanță, depun contestație, cer suspendarea acestui act abuziv. Până la 31 iunie, termenul limită, dacă eu câștig judecata, revin pe listă, pe aceeași poziție nr. 2.”, a declarat Cristian Rizea pentru ZdG.

Condamnat definitiv la închisoare în România

Fostul deputat a fost dat în urmărire internaţională în urma unei condamnări la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Instanța a stabilit și că Rizea trebuie să plătească suma de 300.000 de euro.

Ulterior, Rizea a fost găsit în Republica Moldova, sub numele de Mihai Cristian Luigi și a fost reținut în luna noiembrie a anului trecut, moment în care autoritățile de la București au demarat procedura de extrădare.

Rizea a mai fost trimis în judecată de Procuratura din Republica Moldova la finalul lunii martie pentru că ar fi obținut fraudulos cetățenia Republicii Moldova, retrasă, pe 3 noiembrie 2020, printr-un decret semnat de președintele de la acea vreme, Igor Dodon.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *