Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Fost director al Regiei pentru Activități Nucleare, trimis în judecată de DNA. Este acuzat că ar fi contribuit la falimentul RAAN

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 24 mai 2022

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au trimis în judecată marți, 24 mai, un fost director al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) și alți doi foști șefi din cadrul instituției, fiind acuzați de abuz în serviciu. Prejudiciul din dosar se ridică la 67 de milioane de lei, iar procurorii susțin că faptele de care sunt acuzați foștii membri din conducere ar fi contribuit la falimentul RAAN.

Gheorghe Dulcea, fost șef al RAAN între anii 2012 și 2013, Gheorghe-Silviu Constantin, fost director economic adjunct și șef contabil la RAAN –  Sucursala Romag Termo, și Mihai Trăilescu, fost șef al Serviciului investiții din cadrul RAAN – Romag Termo, sunt cei vizați de procurorii DNA.

Totodată, DNA a mai trimis în judecată doi reprezentanți ai unor firme private, acuzați de complicitate la abuz în serviciu.

În vederea acoperirii prejudiciului, s-a dispus sechestru asigurător asupra bunurilor tuturor inculpaților”, susține DNA.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Mehedinți.

Acuzațiile procurorilor

Gheroghe Dulcea și Gheorghe-Silviu Constantin ar fi aprobat, în perioada februarie-iulie 2012, plăți ilegale în valoare de 55.679.341 de lei către societatea comercială reprezentantă de cei doi oameni de afaceri, susțin procurorii.

Cele 55 de milioane de lei ar fi reprezentant suma pe care RAAN trebuia să o plătească pentru niște lucrări care, între timp, nu au fost executate, dar și penalități, dobânzi și taxă de scont nejustificate.

La o parte din plățile efectuate presupus nelegal ar fi contribuit și Trăilescu Mihai, șef Serviciul investiții, care ar mai fi semnat și alte documente ce ar fi generat plăți nelegale suplimentare de 11 598,580 lei”, se arată în comunicatul procurorilor DNA.

Contractul care a contribuit la falimentul RAAN

DNA susține că sumele respective au fost plătite în contextul unui contract încheiat în anul 2009 între RAAN – Romag Termo și o societate comercială. Contractul respectiv viza „furnizarea, montarea și punerea în funcțiune a instalației de evacuare a deșeurilor (zgură și cenușă) produse de o termocentrală, respectiv sucursala ROMAG-TERMO, localizată în comuna Izvorul Bârzii, satul Halânga, județul Mehedinți”.

În plus, termocentrala Romag-Termo producea mai multe substanțe chimice folosite de cele două grupuri ale centrale nuclearo-electrice de la Cernavodă.

Modernizarea instalației de tratare a deșeurilor rezultate din arderea cărbune urma să elimine inconvenientele de natură tehnologică, economică și de mediu ce încălcau reglementările europene de depozitare a deșeurilor”, potrivit comunicatului transmis de procurorii anticorupție. 

Astfel, procurorii DNA susțin că RAAN a fost pusă în situația în care ar fi plătit lucrări neefectuate și alte penalități nejustificate care, într-un final, ar fi contribuit la falimentul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare.

Sursă foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *