Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Forumul Judecătorilor din România solicită blocarea posibilității reintegrării în magistratură doar pe bază de interviu

By Madalina Balaceanu , in Justitie , at 14 decembrie 2019 Etichete: , ,

Asociația „Forumul Judecătorilor din România” solicită autorităților să ia măsuri pentru a bloca posibilitatea de a se intra în magistratură doar pe baza unui interviu, fiindcă acest lucru este incorect față de absolvenții Institutului Național al Magistraturii, care susțin trei probe pentru a intra în magistratură: spețe scrise, teorie grilă și interviu.

”Ca urmare a informațiilor publice legate de pensionarea unor judecători și procurori, după doar aproximativ 6 luni de activitate în cadrul instanțelor și parchetelor, ca urmare a reintegrării lor în magistratură, pe baza unui simplu interviu, Asociația Forumul Judecătorilor din România arată că s-a opus, la fel ca și mii de magistrați români cu titlu individual, încă din anul 2015, reintroducerii în legislație a unor asemenea dispoziții, care nesocotesc flagrant actele internaționale ce consacră principiile fundamentale privind independența judecătorilor – importanța selecției, pregătirii și a conduitei profesionale a acestora, respectiv a standardelor obiective ce se impun a fi respectate atât la intrarea în profesia de magistrat, cât și la instituirea modalităților de revenire în magistratură”, se arată într-un comunicat al Forumului Judecătorilor.

Asociația de judecători susține că recrutarea magistraților trebuie făcută pe bază de concurs, pentru asigurarea unui corp de magistrați stabil.

„Recrutarea judecătorilor și procurorilor trebuie să fie efectuată exclusiv pe bază de concurs, pentru asigurarea durabilă a unui corp de magistrați stabil, iar nu pentru a da posibilitatea pensionării după câteva luni de activitate a celor selectați prin interviuri formale”, se mai arată în sursa citată.

Totodată, asociația cere autorităților să modifice legile justiției cât mai rapid, pentru a înlătura situații ce pun în pericol statul de drept în România.

”În loc să observăm semnale clare în acest sens, preocuparea primordială și constantă în discursul public al clasei politice pare a fi minimalizarea importanței pentru profesia de magistrat a regimului incompatibilităților și interdicțiilor, care justifică în orice sistem de drept compensarea imposibilității de a contribui liber la fondul de asigurări sociale, din orice sursă de venit”, precizează sursa citată.

Solicitare asociației „Forumul Judecătorilor din România” vine în urma dezvăluirii jurnaliștilor de la Ziare.com, legate de avocata Claudia Silinescu Gherbovan, în prezent judecător la Tribunalul Ilfov, care și-a depus cererea de pensionare din magistratură după doar șase luni de activitate.

Gherbovan a fost numită judecător la Tribunalul Ilfov pe 1 iunie 2019, după un concurs de admitere directă în magistratură. Înainte de asta, ea a lucrat ca avocat.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com