Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Federația Rusă susține că riscurile unui război nuclear „trebuie menținute la un nivel minim”

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 30 aprilie 2022

Federația Rusă susține că posibilitatea izbucnirii unui război nuclear este inacceptabilă și le cere puterilor globale să rămână în logica acordurilor menite să prevină un conflict de această natură, a declarat un înalt oficial din Ministerul rus de Externe, citat sâmbătă, 30 aprilie, de agenția TASS.

E imperios necesar să reafirm că riscurile unui război nuclear, care nu ar trebui niciodată declanşat, trebuie menţinute la un nivel minim, în special prin prevenirea oricărui conflict armat între puteri nucleare. Rusia urmează în mod clar această înţelegere”, a declarat Vladimir Iermakov, şeful departamentului de neproliferare nucleară din cadrul MAE rus.

În schimb, oficialul rus a avertizat „țările occidentale, conduse de SUA, influențate de o rusofobie la un nivel fără precedent”, că „escaladarea iresponsabilă a acțiunilor anti-ruse este complet inacceptabilă”, întrebat dacă există pericolul ca armele nucleare să fie folosite.

Iermakov a mai subliniat că principalele puteri nucleare ar trebui să rămână în logica acordurilor menite să prevină un conflict nuclear, referindu-se la o declarație comună în acest sens, semnată în ianuarie de Rusia, China, Marea Britanie, SUA și Franța.

Într-un context de tensiuni fără precedent între Moscova şi Occident din cauza războiului din Ucraina, ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov a avertizat, la începutul săptămânii, asupra riscului unui al „Treilea Război Mondial” și a vorbit și despre folosirea armelor nucleare: „Pericolul este grav, este real, nu putem să-l subestimăm”, a amenințat Lavrov.

„Genul acesta de retorică este periculoasă și inutilă. Nimeni nu vrea să vadă un război nuclear pentru că nimeni nu îl poate câștiga. Există oricând posibilitatea ca anumite lucruri să se întâmple, însă sunt inutile și periculoase speculațiile privind utilizarea armelor nucleare”, a declarat șeful Pentagonului, Lloyd Austin, în cadrul unei conferințe de presă.

Sursă foto: Russia OSCE Mission / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *