Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Facturile la curent și gaze care nu au fost plafonate vor fi refăcute / Noi măsuri pentru combaterea crizei prețurilor din Energie, anunțate de premier

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 11 ianuarie 2022

Facturile la energie electrică și gaze care nu au respectat plafoanele reglementate vor fi refăcute și nu vor genera penalități, a anunțat marți, 11 ianuarie, Nicolae Ciucă. Premierul susține că Guvernul va implementa o nouă schemă de protecție pentru consumatorii casnici și că va elabora o serie de scheme de sprijin în domeniul agricol și pentru IMM-uri, în contextul crizei generate de prețurile la gaze și electricitate.

Măsurile au fost anunțate de premierul Nicolae Ciucă la finalul unei ședințe la care au participat miniștrii Finanțelor, al Energiei, al Agriculturii, al Antreprenoriatului și Turismului, al Mediului și președintele Agenției Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Românii au nevoie de garanții privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale. Sunt necesare măsuri de sprijin pentru companii în această perioadă dificilă generată de creșterea prețurilor la energie, pentru că vor contribui la creșterea rezilienței economice și la menținerea locurilor de muncă pentru români”, a precizat premierul Nicolae Ciucă, în cadrul unei declarații de presă.

Astfel, premierul a anunțat că, începând cu 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 de kw/h vor beneficia de o nouă schemă de protecție care ar urma să reducă din costul facturii, prin reducerea TVA la 5% și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenare pentru consum.

Mai mult, pentru domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare, Guvernul va lansa măsurile de sprijin începând cu 1 februarie și le va menține până la 1 iulie. Pentru IMM-uri, Executivul va lansa o nouă schemă de sprijin, începând cu 1 aprilie.

Protejarea cetățeanului este principala preocupare a Guvernului și vom dispune măsuri în consecință. Aceste măsuri necesită coerență și coordonare, folosindu-ne de toate pârghiile decizionale de care dispunem”, a afirmat prim-ministrul.

Nicolae Ciucă susține că măsurile decise la Guvern pentru a trece cu bine peste criza prețurilor la energie electrică și gaze vor fi prezentate următoarea ședință a coaliției PSD-PNL-UDMR.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *