Stirile zilei

Facturi mari la energie. Popescu, apel la ANRE să îşi facă treaba

Facturi mari la energie. Ministrul de resort, Virgil Popescu, face apel la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să îşi facă treaba. 

În plus, în ce privește situația persoanelor fizice, liberalul a evocat și ANPC, care ar putea să intervină în acest caz.

„Fac un apel, cum am făcut şi în luna ianuarie. ANRE să îşi facă treaba, să supravegheze piaţa şi să controleze piaţa, iar la persoane fizice, poate inclusiv Protecţia Consumatorilor să intre peste furnizorii respectivi şi să verifice aceste lucru”, a spus ministrul Energiei.

De menționat este că furnizorii au susținut că facturile mari sunt din cauza ordonanţei de urgenţă adoptată de Guvern. Despre acest aspect, liberalul a declarat că furnizorii se află acum în discuţii în comisiile parlamentare şi s-a arătat convins că „se vor face corecţii în Parlament, cu acordul coaliţiei”.

De asemenea, Popescu a opinat că ordonanța va încuraja consumatorii să facă economie la consumul de energie, argumentând că „orice cetăţean care ştie că plăteşte mai puţin (..) dacă în loc de 300 de kw, consumă 250 şi plăteşte mai puţin, e clar că este încurajat”.

Liberalul a reiterat că „trebuie găsită şi o modalitate de bonificaţie”.

Context

Uniunea Europeană caută în aceste zile soluții pentru combaterea șantajului energetic pus în operă de Kremlin prin intermediul companiei Gazprom. Pe lângă măsura plafonării prețurilor, propusă de Comisia Europeană și care urmează să fie discutată între reprezentanții statelor membre, acestea s-au angajat voluntar la o reducere a consumului.

România vrea să facă acest lucru prin două tipuri de măsuri. Prima se referă la creșterea prețurilor pentru a descuraja consumul. Guvernul a adoptat la începutul acestei luni o ordonanță de urgență prin care sunt reduse plafoanele până la care este aplicată măsura plafonării și compensării tarifului, iar anumiți operatori economici au fost exceptați. Principalul scop al actului normativ a fost de reducere a costurilor pentru Executiv, estimate inițial la peste 30 miliarde lei, însă acesta ar putea servi și obiectivului Uniunii Europene de economisire a energiei. Rămâne de văzut și în ce măsură.

Un al doilea set de măsuri se referă la reducerea risipei de energie. Cum până la iarnă mari proiecte – cum sunt cele eficientizare energetică a clădirilor – nu se pot realiza, reprezentanții executivului vor să aplice mici soluții punctuale la nivelul instituțiilor, cum ar fi înlocuirea corpurilor de iluminat.

CITEȘTE ȘI Cum va face România economie la energie? Explicațiile premierului

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articole Recomandate

Back to top button