Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Fact Check Florin Cîțu: Vom trece Carpații cu autostradă în timpul acestei guvernări / Este posibil acest lucru?

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 27 mai 2021

În cadrul dezbaterii din Parlament cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență, prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că în timpul guvernării PNL, USR PLUS, UDMR în România va fi construită o autostradă care să treacă Munții Carpați. 

„În această guvernare, vom trece Carpaţii cu autostradă. Nu s-a putut în 30 de ani de zile, o vom face în această guvernare”, a declarat Florin Cîțu.

Altfel spus, premierul a transmis că în România va fi dată în folosință autostrada A1 Sibiu-Pitești sau autostrada A8 Târgu Mureș-Târgu Neamț, singurele din planurile autorităților care ar urma să străbată Carpații.

Autostrada Sibiu–Piteşti, cea mai avansată dintre cele două, va avea o lungime de 122 de km, fiind împărțită în cinci secțiuni. În prezent, se lucrează pe secțiunea 1 Sibiu-Boița, termenul contractul de finalizare fiind 2023. În luna iunie ar urma să înceapă lucrările pe secțiunea 5 Pitești-Curtea de Argeș, termenul de execuție fiind de 48 de luni. Cu alte cuvinte, acesta ar urma să fie finalizată în 2025. Pe secțiunea 4 a fost desemnată câștigătoare compania Porr, cea care efectuează lucrările și pe secțiunea 1, însă sunt contestații pe rolul instanțelor, astfel încât nu poate fi semnat contractul. Termenul de proiectare și execuție este 5 ani, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie dată în exploatare, într-un scenariu optimist, în anul 2026. Licitațiile pentru secțiunile 2 și 3, cele care vor străbate zona montană, se află în faza de evaluare a candidaturilor. Pentru secțiunea 2 termenul de finalizare, este de 4 ani și 10 luni, asta după semnarea contractului și emiterea ordinului de începere, iar pentru secțiunea 3 este de 6 ani. Pentru ambele secțiunii montane ofertanții primesc puncte în plus dacă prevăd terme mai reduse de proiectare și execuție.

Autostrada A8 Târgu Mureș-Târgu Neamț se află într-un stadiu mai puțin avansat. Firma spaniolă Acciona lucrează la studiul de fezabilitate, care, după mai multe amânări, ar urma să fie predat în luna august. Chiar dacă pentru finanțare în PNRR vor fi cuprinse capetele acestei autostrăzi, rămâne problema reală a fondurile cu care va fi construit sectoarele cele mai dificile. Dacă vor fi găsite fonduri, termenul realist de finalizare este anul 2030.

Concluzii

Ținând cont de termenele de execuție prevăzute de CNAIR în contractele și procedurile de achiziție pentru Sibiu-Pitești, este imposibil ca această șosea de mare viteză să fie dată integral în trafic până în decembrie 2024, așa cum a sugerat prim-ministrul Florin Cîțu. Foarte probabil va fi finalizată secțiunea 1, existând premisele pentru darea în trafic a secțiunii 5. De celelalte secțiuni se poate vorbi abia după anul 2025, indiferent cât de bine vor fi gestionate pe viitor aceste proiecte.

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW