Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Explicațiile lui Cîrstoiu privind acuzațiile de incompatibilitate: Nu am luat niciodată pacienți de la spital să îi duc la cabinetul privat. Nu am luat niciun ban

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 18 aprilie 2024 Etichete: ,

Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL în cursa pentru Primăria Capitalei, a răspuns miercuri, 18 aprilie, într-un interviu la B1 TV, acuzațiilor de incompatibilitate care i se aduc, după ce jurnaliștii HotNews au dezvăluit săptămâna trecută că managerul Spitalului Universitar ar fi chemat pacienții la clinica medicală privată deținută de el și soția sa, în loc să îi trateze gratuit în spitalul de stat.

„Eu nu sunt în nicio stare de incompatibilitate, la modul real. Eu nu am avut nicio relație contractuală cu o clinică privată”, se apară Cîrstoiu.

Medicul candidat susține că mesajele publicate de HotNews care arată cum Cătălin Cîrstoiu, prin rezidenții săi, își trimitea pacienții operați la Spitalul Universitar, la analize, consultații, sau la alte intervenții ulterioare la clinica privată a familiei sale sunt trunchiate și nu reflectă realitatea.

„Am toată conversația cu pacienții respectivi și vă rog să îmi permiteți să vă spun doar atât: medicul care vorbea nu era rezident, era un medic primar și spunea așa: «vă rog să vă gândiți, pentru că domnul profesor vă oferă tot sprijinul la Spitalul Universitar de Urgență București». Deci, aș vrea să nu mai trunchiem și să extragem fragmente din anumite mesaje. Medicii ăștia specialiști și primari, au dreptul să consulte unde vor ei”, se apără Cîrstoiu.

Candidatul PSD-PNL mai spune că doar și-a ajutat colegii pentru soluționarea unor cazuri complexe.

„Eu n-am consultat la Anemona Med, eu efectiv mi-am ajutat colegii când au avut o problemă și pacienții. N-am avut un contract de muncă, asta e hotărârea. Deci, haideți să lămurim lucrurile. Eu nu sunt în stare de incompatibilitate. Nu am încasat niciun ban. Eu am făcut asta din devotamentul meu profesional, din devotamentul meu față de profesie, față de un pacient, față de orice om (…) Eu nu am luat niciodată pacienți de la spital să-i duc la cabinetul privat”, mai spune acesta.

Context

Cătălin Cîrstoiu a revenit în funcția de manager al Spitalului Universitar din București în aprilie 2020. Potrivit Legii nr. 95/2006, din acel moment el ar fi trebui să încheie relații comerciale cu absolut toate firmele.

„Funcția de manager general este incompatibilă cuexercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical desfășurate în aceeași unitate sanitară cu respectarea programului de lucru prevăzut în contractul de management, fără a afecta buna funcționare a unității respective, a activităților didactice, de cercetare științifică și de creație literar-artistică”, arată Legea nr. 95/2006.

Acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Inspectorii Corpul de control al Guvernului au constat o posibilă stare de incompatibilitate, în condițiile în care Cîrstoiu ar fi lucrat la clinica Anemona Med, deținută de soția sa, Monica Cîrstoiu.

În timpul investigației, medicul ortoped a negat acest lucru, menționând că doar s-a ocupat de formarea profesională a unor cadre medicale, fără a fi remunerat. Echipa de control a notat faptul că nu are posibilitatea de a verifica ce susține Cîrstoiu, că nu lucrează la Anemona și a cerut trimiterea concluziilor către Agenția Națională pentru Integritate.

După cum Main News a arătat, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei era în echipa medicală afișată pe site-ul clinicii Anemona Med în decembrie 2021, la mai bine de un an și jumătate după numirea în funcția de manager al Spitalului Universitar din București.

De asemenea, HotNews a dat publicității o adeverință medicală emisă de Amemona Med, semnată și parafată de Cătălin Cîrstoiu, în octombrie 2023.

Pacientul consultat de Cîrstoiu povestește că el nu a fost singura persoană consultată de Cătălin Cîrstoiu în acea zi.

„Eram un pacient obișnuit, fără relații. Am stat pe holuri cu mulți alți pacienți care așteptau pentru consult la doctorul Cîrstoiu. Cu unii am intrat în vorbă, cum se întâmplă de obicei între cei care frecventează același medic și mi-au spus că au venit la Anemona pentru control după ce au fost operați de Cîrstoiu la Spitalul Universitar”, afirmă pacientul.

Pentru consultație omul a trebuit să achite 750 de lei. Pentru această sumă a primit o factură emisă de către firma Praxis Medical, acolo unde acționari sunt soția lui Cătălin Cîrstoiu și părinții ei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii