Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


Comisia Europeană propune acordarea statutului de candidat la UE pentru Georgia

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 8 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Comisia Europeană a recomandat ca UE să acorde Georgiei statutul de țară candidată, deschizând astfel calea pentru ca blocul comunitar să înceapă procesul de aderare a țării în cadrul reuniunii Consiliului UE de la sfârșitul lunii decembrie, potrivit Reuters.

Anunțând decizia miercuri, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că aceasta „sprijină pe deplin aspirațiile reale ale majorității covârșitoare a cetățenilor din Georgia de a adera la UE, dar că „aceste aspirații trebuie să fie mai bine reflectate de autorități”.

„Comisia recomandă Consiliului (European) să acorde Georgiei statutul de țară candidată, cu condiția ca anumite reforme să fie luate”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În cazul în care Consiliul UE va urma recomandarea, așa cum se așteaptă, ar însemna o revenire asupra deciziei anterioare a blocului comunitar, de acum aproape 17 luni, de a refuza Georgiei statutul de candidat, acordându-l în schimb Ucrainei și Republicii Moldova. Cele două țări au depus cereri de aderare în urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, iar guvernul georgian le-a urmat cu reticență după ce a fost supus la presiuni publice în acest sens.

Miercuri, comisia a recomandat, de asemenea, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova, ceea ce le-ar menține cu un pas înaintea Georgiei în ceea ce privește aderarea la bloc. În locul candidaturii la aderare, UE a oferit guvernului georgian 12 „priorități” pe care trebuie să le îndeplinească înainte ca această candidatură să fie reconsiderată.

FOTO: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW