Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


EXCLUSIV Cătălin Cîrstoiu, menționat în echipa clinicii soției, după numirea în funcția de director al Spitalului Universitar. Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, acuzat de incompatibilitate

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 11 aprilie 2024

Cătălin Cîrstoiu s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate. Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei era în echipa medicală afișată pe site-ul clinicii Anemona Med în decembrie 2021, la mai bine de un an și jumătate după numirea în funcția de manager al Spitalului Universitar din București, arată datele consultate de Mainnews.ro. De asemenea, HotNews.ro a publicat miercuri o adeverință care arată că, în octombrie 2023, un pacient a fost consultat de Cîrstoiu la clinica deținută de soția sa. 

Cătălin Cîrstoiu a revenit în funcția de manager al Spitalului Universitar din București în aprilie 2020. Potrivit Legii nr. 95/2006, din acel moment el ar fi trebui să încheie relații comerciale cu absolut toate firmele.

„Funcția de manager general este incompatibilă cuexercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical desfășurate în aceeași unitate sanitară cu respectarea programului de lucru prevăzut în contractul de management, fără a afecta buna funcționare a unității respective, a activităților didactice, de cercetare științifică și de creație literar-artistică”, arată Legea nr. 95/2006.

Acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Inspectorii Corpul de control al Guvernului au constat o posibilă stare de incompatibilitate, în condițiile în care Cîrstoiu ar fi lucrat la clinica Anemona Med, deținută de soția sa, Monica Cîrstoiu.

În timpul investigației, medicul ortoped a negat acest lucru, menționând că doar s-a ocupat de formarea profesională a unor cadre medicale, fără a fi remunerat.

„Nu am nicio relație contractuală cu Anemona Med. Nu am încasat bani, drepturi salariale, remunerații de la aceasta. Asigur formarea profesională a unei echipe de medici specialiști și rezidenți dată fiind experiența mea profesională și de cadru universitar, în timpul meu liber și în afara orelor de program, la cererea lor”, a declarat managerul dr. Cătălin Cîrstoiu, în 2020, inspectorilor din Corpul de Control al Guvernului României, potrivit HotNews.ro.

Echipa de control a notat faptul că nu are posibilitatea de a verifica ce susține Cîrstoiu, că nu lucrează la Anemona și a cerut trimiterea concluziilor către Agenția Națională pentru Integritate.

Cîrstoiu, cap de afiș pe site-ul clinicii, în decembrie 2021

Totuși, potrivit datelor extrase de Mainnews.ro cu ajutorul web.archive.org, Cătălin Cîrstoiu era trecut în cadrul echipei medicale pe site-ul clinicii în data de 10 decembrie 2021, adică la mai bine de un an și jumătate de la numirea în funcție.

Adeverință medicală semnată în 2023

Dar asta însă nu este singura probă că medicul candidat lucra la clinica soției în timp ce ocupa funcția de manager al Spitalului Universitar. HotNews a dat publicității o adeverință medicală emisă de Amemona Med, semnată și parafată de Cătălin Cîrstoiu, în octombrie 2023.

Pacientul consultat de Cîrstoiu povestește că el nu a fost singura persoană consultată de Cătălin Cîrstoiu în acea zi.

„Eram un pacient obișnuit, fără relații. Am stat pe holuri cu mulți alți pacienți care așteptau pentru consult la doctorul Cîrstoiu. Cu unii am intrat în vorbă, cum se întâmplă de obicei între cei care frecventează același medic și mi-au spus că au venit la Anemona pentru control după ce au fost operați de Cîrstoiu la Spitalul Universitar”, afirmă pacientul.

Pentru consultație omul a trebuit să achite 750 de lei. Pentru această sumă a primit o factură emisă de către firma Praxis Medical, acolo unde acționari sunt soția lui Cătălin Cîrstoiu și părinții ei.

Cătălin Cîrstoiu a fost întrebat miercuri despre această situație însă a refuzat să ofere lămuriri.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW