Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


EXCLUSIV Acuzații de corupție în Vama Constanța : Legăturile care duc la vârful finanțelor

By Madalina Balaceanu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 1 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Un presupus autodenunț privind fapte de corupție comise în Vama Constanța a ajuns, recent, pe masa șefului ANAF. În document este descris un întreg sistem de colectare a unor taxe nelegale, menite să acopere diferite deficiențe ale mărfurilor care ajung în România pe cale maritimă sau să scadă considerabil din taxele ce revin statului român. Surse din sistem susțin că documentul a ajuns și la procurorii DNA, însă instituția refuză să dea detalii privind stadiul anchetei. Potrivit autodenunțului, o parte din banii colectaţi ar ajunge la unele dintre cele mai înalte funcții din Finanțe sub forma unor taxe pentru numirea sau menţinerea unor persoane pe posturi de conducere.

Autodenunțul unui șef din Vama Constanța: Am creat un grup organizat pentru săvârșirea unor fapte de corupție

Nu este clar dacă autodenunțul este asumat de semnatar, însă acesta conține date concrete referitoare la modalitatea de eludare a legii, sunt furnizate numele comisionarilor vamali, ale lucrătorilor vămii implicați, precum și ale unor șefi din cadrul ANAF care ar acoperi faptele şi chiar ar percepe taxe de protecţie.

Acesta își începe confesiunea menționând că a organizat un grup infracțional organizat menit să comită „fapte de corupție și de criminalitate organizată”.

Redacţia mainnews.ro a solicitat DNA să comunice dacă pe rolul structurii este o cauză care conţine acest autodenunţ, precum şi stadiul anchetei.

„Informațiilor solicitate de dvs. se aplica dispozițiile art. 12 alin. 1 lit. e) din Legea 544/2001”, este răspunsul DNA.

Articolul invocat de procurori prevede că se exceptează de la accesul liber al cetățenilor „informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare”.

De asemenea, redacţia mainnews.ro a contactat-o şi pe Mirela Călugăreanu, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care ar avea cunoştinţă despre acest caz. Şefa ANAF a precizat că este în vacanţă şi nu a răspuns până acum întrebărilor adresate de jurnaliştii mainnews.ro.

La solicitarea scrisă a mainnews.ro, ANAF a invocat că informaţiile solicitate nu fac parte din categoria celor de interes public.

„Vă asigurăm pe această cale că informările cu privire la posibile fapte de natură penală primite la nivelul conducerii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sunt gestionate conform cadrului legal aplicabil”, a transmis ANAF.

Comisionarii vamali pun șefii din vămi

Surse din sistem au explicat, pentru mainnews.ro, că cele mai importante roluri în grupul infracțional organizat despre care vorbește denunțătorul le au comisionarii vamali, aceștia având conexiuni puternice la nivel politic astfel încât reușesc să schimbe chiar și șefi de vămi.

Interesul unora dintre firmele care exportă diferite mărfuri în România față de aceștia este legat de plata unor taxe mai mici, iar sumele date cu titlul de mită sunt considerabil mai mici decât cele pe care ar trebui să le achite statului.

Legislația nu obligă agentul economic să își divulge identitatea, astfel că marfa este trimisă în România fără ca acesta să își dea numele. Aici este preluată de un agent vamal, angajat al unei firme comisionar vamal, care prezintă toate avizele. Comisionarul vamal este practic un independent care se ocupă de preluarea mărfurilor.

Cercul este însă unul restrâns, la nivelul portului Constanța fiind câțiva comisionari care gestioneză importurile, aceștia fiind în strânsă legătură cu persoanele cu funcții de conducere din structură.

Banii ar ajunge la anumiți șefi din Finanțe, uneori chiar și la nivel de partid. Șefii de structuri ar plăti pentru a fi menținuți în funcții, însă totul s-ar face cu complicitatea altor angajați ai statului, nefiind exclusă complicitatea unor reprezentanți ai Poliției Transporturi, BCCO sau ANAF, spun sursele din sistemul vamal consultate de mainnews.ro.

Potrivit documentului, comisionarii evită să aibă o răspundere/ reprezentare prea mare in fața autorității vamale. Titlularii „de operațiuni vamale care sunt și destinatarii mărfurilor nu iau niciodată contact cu autoritatea vamală pentru că din punct de vedere juridic la mijloc se află „Contractul de Reprezentare” încheiat între aceste persoane juridice /fizice și comisionarii vamali care în cazul regimului vamal de tranzit au și calitatea de principali obligați”.

„Anumiți comisionari vamali desemnați de subsemnatul pentru care eu personal le asigur liniștea desfășurării activității pe lângă Biroul Vamal Constanța Sud, pretind în numele meu și al autorității vamale anumite bunuri sau foloase necuvenite, constând în bunuri de orice natură ori sume în lei sau valută, pe motivul real că se efectuează anumita „protecție” din partea vămii în cadrul operațiunilor de vămuire în fața și la autoritatea vamală, ori pentru ca aceste operațiuni vamale să nu fie supuse unui control riguros de genul excesului de zel din partea autorității privind acceptarea valorii in vama, a controlului documentar sau fizic, cazuri în care trebuie să se remită către mine aceste bunuri sau foloase necuvenite, inclusiv sume în bani ori valută pentru care eu personal am cunoștința despre aceste lucruri astfel încat ele să funcționeze cu o anumită discreție în cadrul biroului vamal”, se menţionează în sesizare.

Sumele percepute drept mită, conform autodenunţului, sunt cuprinse între 100-700 dolari /container pentru mărfurile provenite din China, constând în haine, obiecte de uz casnic, electrocasnice, legume sau fructe şi între 1000 si 10.000 dolari „pentru acele operațiuni cu mărfuri subevaluate la valoarea în vamă prin schimbarea pozițiilor tarifare față de cele în care sistemul informatic agață pe culoarul roșu de vămuire potrivit HG 973/2006, pentru mărfurile neconforme si mărfuri contrafăcute, pentru care încasez 50 USD pe fiecare colet din container”.

În principal, mita ar proveni de la români, chinezi si arabi, scopul fiind diminuarea taxelor vamale și a TVA-ului la import.

Faptele, greu de dovedit din cauza legislaţiei deficitare

Şeful de vamă precizează că reușește să comită faptele pentru că nu există „o politica coerentă în stabilirea uniformă a unor standarde de control a valorii în vamă”.

Denunțătorul arată că există o hotărâre de guvern care conţine o bază de date a valorilor pentru câteva categorii de mărfuri şi poziţii tarifare, însă „comisionarii vamali jonglează pe poziții tarifare diferite, altele decât cele reale la care se refera mărfurile prezentate in vama, chiar daca sunt la același capitol din TARICC si au caracteristici identice sau similare, in scopul eludării taxelor vamale/antidumping si TVA, creând astfel un avantaj patrimonial evazionist favorabil titularilor de operațiuni vamale care accepta si sunt de acord cu aceste lucruri, existând disponibilitatea din partea acestora să-mi remită sume de bani nefiscalizate rezultate din economia „neagra/subterana” cu scopul de a nu declara valorile in vama reale si a plăti taxele vamale corespunzătoare valorilor in vama reale conform procedurilor din hotararea guvernului mai sus amintita”.

Într-un articol viitor vă vom prezenta firmele comisionarilor vamali care gestionează importurile din vama Constanța, precum și legăturile acestora cu politicieni de vârf. 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW