Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Examenele de licență și disertație 2022 se pot desfășura online în perioada stării de alertă, dar vor fi înregistrate integral

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 4 ianuarie 2022

Examenele de licență și disertație 2022 se pot desfășura și online, în perioada stării de alertă, potrivit unui ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Educației marți, 4 ianuarie. Ministerul condus de Sorin Cîmpeanu a publicat în consultare publică două ordine privind organizarea și desfăşurarea examenelor de licenţă/diplomă şi disertaţie, respectiv privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat.

Examenul de licență

Conform proiectului de ordin de ministru, probele pentru examenul de licenţă/diplomă se pot desfășura și online, în perioada stării de urgență, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar, cu condiţia ca universitatea să dispună de o platformă electronică adecvată.

Totodată, susţinerea examenului online trebuie să fie înregistrată integral, pentru fiecare absolvent în parte, şi arhivată la nivelul facultăţii.

„ART. 13
(1) Examenul de licenţă/diplomă constă din 1 – 2 probe, stabilite de către Senatul universitar, după cum urmează:
a) proba de evaluare a cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate;
b) proba de prezentare şi susţinere a lucrării de licenţă/proiectului de diplomă.
(2) Metodologia proprie a fiecărei instituţii de învăţământ superior acreditate va preciza, în funcţie de specificul fiecărui program, numărul probelor şi modul de susţinere a acestora (oral, scris, probă practică).
(3) Probele menţionate la alin. (1) pentru examenul de licenţă/diplomă se desfăşoară în prezenţa, în acelaşi loc şi în acelaşi moment, a comisiei/comisiilor de examen specifice fiecărei probe şi a examinatului.
(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3), pe perioada instituirii stării de alertă, necesitate sau de urgenţă, în baza autonomiei universitare, cu respectarea calităţii actului didactic şi cu asumarea răspunderii publice, probele menţionate la alin.  (1) pentru examenul de licenţă/diplomă se pot desfăşura şi on-line, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar, cu condiţia ca universitatea să dispună de o platformă electronică adecvată. Susţinerea în varianta on-line trebuie să fie înregistrată integral, pentru fiecare absolvent în parte, şi arhivată la nivelul facultăţii.
(5) Prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă/proiectului de diplomă sunt publice.
(6) Tematica şi bibliografia se publică pe site-ul web al instituţiei de învăţământ superior”, conform sursei citate.

Examenul de disertație

Articolul 18 al aceluiași document prevede că examenul de disertaţie constă în prezentarea şi susţinerea lucrării de disertaţie. De asemenea, alineatul 3 arată că și acest examen poate fi susținut online, în aceleași condiții ca examenul de licență:

„(2) Susţinerea lucrării de disertaţie este publică şi se desfăşoară în prezenţa, în acelaşi loc şi în acelaşi moment, a comisiei de examen şi a examinatului.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), pe perioada instituirii stării de alertă, necesitate sau de urgenţă, în baza autonomiei universitare, cu respectarea calităţii actului didactic şi cu asumarea răspunderii publice, susţinerea lucrării de disertaţie se poate desfăşura şi on-line, în baza unei proceduri aprobate de către senatul universitar, cu condiţia ca universitatea să dispună de o platformă electronică adecvată. Susţinerea în varianta on-line trebuie să fie înregistrată integral, pentru fiecare absolvent în parte, şi arhivată la nivelul facultăţii”.

Admiterea

În ce privește admiterea în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat, art. 3, alin. (3) prevede că „organizarea concursului de admitere pentru fiecare ciclu de studii universitare se poate desfăşura şi online”.

„Organizarea admiterii
ART. 3
(1) Potrivit legii, studiile universitare sunt organizate pe cicluri.
(2) Instituţiile de învăţământ superior organizează concurs de admitere pentru fiecare ciclu de studii universitare.
(3) Organizarea concursului de admitere pentru fiecare ciclu de studii universitare se poate desfăşura şi online, instituţiile de învăţământ superior având obligaţia să îşi prevadă în metodologia proprie şi această modalitate de admitere”.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la aceste proiecte pot fi transmise pe adresa de e-mail dgis@edu.gov.ro, până vineri, 14 ianuarie, inclusiv.

Puteți citi integral ordinele puse în dezbatere publică:

ORDIN privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a examenelor de licenţă/diplomă şi disertaţie

ORDIN pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *