Rusia ar putea accepta garanții de securitate pentru Ucraina, după discuțiile de la Casa Albă

Negociatorul rus Kirill Dmitriev a declarat că anumite tipuri de garanții de securitate pentru Ucraina „ar putea fi acceptabile”, după discuțiile de la Casa Albă.
Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran de investiții al Rusiei și consilier apropiat al lui Vladimir Putin, a avut două zile de discuții cu emisarul american Steve Witkoff, care se întâlnise cu Putin luna trecută, în cadrul eforturilor administrației Trump de a obține un acord de pace între Rusia și Ucraina.
„Unele garanţii de securitate, într-o anumită formă, ar putea fi acceptabile”, a declarat Dmitriev, fără a preciza care sunt acestea.
Comentariile lui Dmitriev reprezintă o schimbare față de poziția oficială a Kremlinului, care consideră pacea posibilă doar dacă Ucraina trece prin „demilitarizare”, iar Moscova se opune categoric prezenței trupelor europene ca forțe de menținere a păcii, conform lui Serghei Lavrov.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că singura modalitate de a preveni un nou atac al Rusiei este prin garanții de securitate, cum ar fi aderarea la NATO sau prezența forțelor de menținere a păcii internaționale.
Kirill Dmitriev a declarat joi că după discuţiile de la Casa Albă a văzut o „dinamică pozitivă” în relaţiile dintre Moscova şi Washington, deşi ar fi necesare mai multe întâlniri pentru a rezolva diferendele.
Dmitriev, vorbind atât pentru mass-media din Rusia, cât şi din SUA, după discuţiile cu oficiali din administraţia preşedintelui Donald Trump, a mai spus că vede perspective pentru începutul unei soluţii la războiul de peste trei ani din Ucraina, scrie Reuters.
„Va fi încă nevoie de o serie de întâlniri pentru a ne rezolva toate diferendele. Dar principalul lucru pe care îl observăm este o atitudine pozitivă, creativă”, a mai transmis acesta.
El a afirmat că progresele au fost favorizate de discuţiile din Arabia Saudită şi de activitatea emisarului american Steve Witkoff.
Dmitriev a declarat că firmele americane sunt interesate de Rusia și că acestea ar putea umple golurile lăsate de companiile europene care au plecat din cauza limitărilor ideologice.
„Am declarat oficial că ne-ar plăcea să lucrăm cu Elon Musk la o misiune pe Marte, deoarece credem că Rusia are o anumită tehnologie nucleară care poate fi utilă”, a declarat Kirill Dmitriev.