Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


Europarlamentarul Cristian Bușoi recunoaște că a fost la Doha pe banii statului Qatar

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 16 decembrie 2022 Etichete: , , ,

Cristian Bușoi a participat, în februarie 2020, alături de Eva Kaili, la o conferință internațională desfășurată la Doha, costurile de deplasare fiind suportate de către statul Qatar. O recunoaște chiar europarlamentarul PNL, într-un interviu acordat Libertatea, însă susține că acest lucru reprezintă o „cutumă” și nu i-a influențat deciziile politice. 

O importantă schemă de corupere orchestrată de autoritățile din Qatar în Parlamentul European a devenit de notorietate după arestarea Evei Kaili, fost vicepreședinte al instituției, într-un dosar în care este implicat și partenerul acesteia, Francesco Giorgi. În domiciliul acesteia procurorii au găsit saci în care erau depozitați 600.000 euro, iar ancheta este abia la început. 

Conexiunile autorităților din Qatar sunt însă mult mai ample iar unele par să ducă și în România. Europarlamentarul Cristian Bușoi este președinte al Grupului de Prietenie parlamentară UE – Qatar iar în 2019 și 2020 a participat la două evenimente organizate la Doha. Într-o declarație acordată pentru Libertatea, Bușoi a recunoscut că mers la Doha în februarie 2020 la o conferință, cheltuielile de transport și cazare fiind suportate de către organizatori – Comitetul Național pentru Drepturile Omului Qatar – NHRC -, o organizație conectată de Guvernul qatarez. Conferința a avut loc în perioada 16 – 17 februarie 2020, presa din Qatar anunțând prezența Evei Kaili. Bușoi susține că nu își amintește dacă vicepreședintele Parlamentului European de la acea vreme a participat sau nu la eveniment.

Dialogul dintre Bușoi și reporterul Libertatea:

-Domnule Bușoi, spuneți că ați fost la Doha în 2020. Costurile au fost suportate de cine, vă rugăm?

-De către gazde. Așa se întâmplă în aceste situații. Dacă am merge doar în deplasări oficiale, prinzi o deplasare pe an. Nu eu ca șef de comisie. Eu am mai multe, dar colegii europarlamentari… Deplasările oficiale sunt plătite de Parlament. La celelalte, plătesc gazdele.

-Mai exact, ce v-au plătit în Qatar?

-Avionul și cazarea.

-V-au dat și diurnă cei din Doha?

-Nu.

-Ați primit vreun cadou de la ei, invitație la Cupa Mondială?

-Nu.

Întrebat fiind dacă a mai fost în Qatar în calitate oficială, Bușoi a negat, însă este dat de gol de o postare pe Facebook. În decembrie el a participat, alături de Ramona Mănescu, la Doha Forum, unde a discutat cu ministrul de externe al statului Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman al Thani.

Articol elogios la adresa statului Qatar

Bușoi susține că aceste călătorii finanțate de Qatar nu au avut niciun efect asupra activității sale politice. Cu toate acestea, în mai 2021, europarlamentarul PNL, alături de alți trei colegi din Parlamentul European, a semnat un articol, într-o publicație belgiană, extrem de elogios la adresa micului stat din Golf, care urma să organizeze Cupa Mondială.

„În primul rând, a renunțat la kafala, sistemul medieval de sponsorizare economică a lucrătorilor. În prezent, un birou al Organizației Internaționale a Muncii ajută această țară să instituie și să aplice o nouă legislație privind drepturile lucrătorilor. (…) în ultimul deceniu, rata mortalității în Qatar a scăzut și afectează toată lumea, deoarece 80% din populația sa este imigrantă și provine din țări destul de sărace. (…) Qatarul a anunțat un salariu minim, iar condițiile de muncă sunt acum condiționate de vremea care este adesea aspră în țară”, se arată în textul semnat de cei patru europarlamentari.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com