Eurodeputatul Victor Negrescu: România trebuie să fie foarte fermă în a-şi susţine cauza la Consiliul JAI
Eurodeputatul Victor Negrescu a solicitat marți ca Ministerul Afacerilor Externe din România să ofere clarificări rapide cu privire la poziția oficială a Belgiei în ceea ce privește aderarea României la zona de liberă circulație. Declarația vine în urma unor aparente condiționări exprimate de secretarul de stat belgian pentru migrație și azil, Nicole de Moor, care a indicat că extinderea viitoare a Spațiului Schengen ar putea depinde de reformarea sistemului, potrivit Agerpres.
„România trebuie să fie foarte fermă în a-şi susţine cauza, în a prezenta ultimele argumente privind aderarea la spaţiul Schengen, şi trebuie să ne asigurăm că Austria rămâne izolată în ceea ce înseamnă opoziţia sa cu privire la extinderea zonei de liberă circulaţie. Trebuie să ne asigurăm că, de îndată ce Olanda îşi va ridica veto-ul, nu există alte state care să se opună aderării României şi Bulgariei la zona de liberă circulaţie. Aici trebuie să fim foarte prudenţi şi foarte atenţi la mesajele care vin din partea statelor membre, pentru că aceasta reprezintă condiţia pentru un vot pozitiv. Dacă vor apărea alte state, atunci aderarea la zona de liberă circulaţie devine aproape imposibilă”, a declarat eurodeputatul PSD.
Întrebat dacă există indicii că și alte țări ar putea să se opună aderării României la Spațiul Schengen în viitor, Negrescu a afirmat că, în prezent, din punct de vedere principial, celelalte state își păstrează poziția favorabilă față de România și Bulgaria. Cu toate acestea, eurodeputatul din cadrul grupului S&D a subliniat că speră ca și partenerii din Bulgaria să adopte o abordare coezivă și să prevină apariția unor state suplimentare care să se opună.
„Vă reamintesc că anul trecut au fost două state care s-au opus aderării Bulgariei la Spaţiul Schengen (Olanda şi Austria), şi doar un singur stat s-a opus României. (…) Între timp, de exemplu, Olanda a realizat un raport privind statul de drept din Bulgaria, un raport cu elemente pozitive şi sperăm ca aceste comentarii să nu mai apară şi sperăm să nu apară nici alte comentarii cu privire la Bulgaria, ca urmare a deciziilor sale de politica internă sau externă”, a mai spus el.
În legătură cu eliminarea vetoului Olandei împotriva Bulgariei, Negrescu a menționat că în următoarele două săptămâni ar trebui să se adopte o poziție clară. A subliniat că, în cazul depășirii acestui termen, ar fi necesară „o reuniune extraordinară între Crăciun și Anul Nou sau vom discuta despre un vot doar în luna ianuarie a anului viitor.” Cu toate acestea, în cazul în care în luna decembrie nu se ia o decizie favorabilă privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, Victor Negrescu consideră că există două opțiuni de lucru în acest „scenariu B”.
El a exprimat speranța că România va obține cât mai curând posibil clarificări cu privire la poziția actuală a tuturor statelor membre, afirmând că este necesar să avem aceste garanții pentru a evita convocarea unui consiliu extraordinar sau luarea unei decizii până la sfârșitul anului.
FOTO: Inquam Photos / George Călin
Comentarii