Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Eșec major pentru regionala Craiova a CFR la licitația pentru înlocuirea a 65 km de cale ferată

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 iulie 2022

Prezentat ca un „Plan Marshall” pentru revenirea după pandemia de coronavirus, Planul Național de Redresare și Reziliență se lovește de realitatea cruntă din țara noastră. Proiectele majore sunt în impas, în vreme ce executivul, aflat sub amenințarea pierderii finanțărilor, mimează reformele asumate în document. 

Mult timp ignorată de autoritățile centrale, care au mizat doar pe investiții în coridoarele principale, infrastructura feroviară secundară ar fi trebuit să fie adusă din nou în atenție, în contextul ambițiilor Uniunii Europene de reducere a emisiilor climatice. Bruxellesul a aprobat României, doar prin PNRR, peste 1 miliard euro pentru a fi investiți în lucrări de tip Quick Wins (2.426 km), reînnoire (263 km), centralizări (973 km) și electrificări (110 km).

Totuși, la un an de la aprobarea oficială a Planului, suntem încă departe de aceste cifre.

Interes scăzut pentru contractele puse la bătaie de CFR

În această săptămână am asistat la un eșec major în implementarea PNRR, după cele deja consemnate pe partea de infrastructură rutieră. La licitația organizată de regionala Craiova a CFR Infrastructură pentru înlocuirea a 65 kilometri de cale ferată de pe Linia 100 Videle – Orșova și Linia 101 – București – Pitești – Craiova, o singură firmă a depus oferte, însă doar pentru șase loturi din totalul de 26 de loturi pentru care statul pusese la bătaie 278 milioane lei fără TVA.

Este vorba despre Intens Prest din Pitești, care vizează doar loturi de Linia 101 – București – Pitești – Craiova, estimate la 42,3 milioane lei fără TVA. Urmează ca oferta să fie evaluată, iar dacă va răspunde cerințelor din caietul de sarcini, vor fi încheiate contractele. Termenul de realizare este de 2 ani.

Pentru restul de 20 de loturi rămase fără constructor, CFR va lansa o nouă licitație.

„Menționăm faptul că, pentru celelalte 20 de loturi, aferente intervalelor de stații Olteni – Fărcașele (17 loturi), linia CF 100 București – Craiova – Timișoara, respectiv Balș – Pielești (3 loturi), linia CF 101 București – Pitești – Craiova, SRCF Craiova va organiza o nouă licitație publică”, au transmis reprezentanții CFR.

Sursa foto: https://forum.peundemerg.ro/

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/esec-major-pentru-regionala-craiova-a-cfr-la-licitatia-pentru-inlocuirea-a-65-km-de-cale-ferata/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you can find 30958 more Info to that Topic: mainnews.ro/esec-major-pentru-regionala-craiova-a-cfr-la-licitatia-pentru-inlocuirea-a-65-km-de-cale-ferata/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW