Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Erdogan, cadou neașteptat primit de la Viktor Orban în timpul vizitei în Ungaria

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 19 decembrie 2023 Etichete: , , , ,

Ungaria și Turcia au încheiat un acord de cooperare strategică la nivel înalt, semnat de premierul ungar Viktor Orbán și președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Budapesta. După semnarea acordului, prim-ministrul maghiar a exprimat ideea că „obiectivul principal este ca turcii și maghiarii să obțină succes împreună în secolul XXI”.

Premierul Ungariei a subliniat că, în trecut, maghiarii au fost învinși în secolul precedent, dar acum planul este ca, în secolul XXI, să devină câștigători, căutând aliați în acest sens. El a menționat că în programul președintelui turc se prevede că următoarele o sută de ani vor aparține Turciei, și speră că acest lucru se va concretiza. Viktor Orbán a anunțat, de asemenea, că în timpul președinției ungare a UE, care va începe în a doua parte a anului viitor, Budapesta va depune eforturi pentru modernizarea uniunii vamale dintre UE și Turcia și va susține Turcia în procesul de liberalizare a vizelor.

Cu ocazia vizitei lui Erdogan la Budapesta, cele două ţări au semnat un acord pentru începerea achiziției de gaze naturale din Turcia anul viitor. Peter Sziijjarto, șeful diplomației ungare, a subliniat importanța Turciei în securitatea Ungariei, inclusiv cea energetică. Premierul maghiar a menționat că Ungaria va nu doar tranzita gaze naturale prin Turcia, ci și le va achiziționa direct din această țară. Erdogan și Orbán au semnat o declarație politică comună privind parteneriatul strategic prioritar, iar miniștrii celor două țări au semnat acorduri în domenii precum serviciile sociale, inovația, cercetarea, apărarea națională, cooperarea în energie nucleară, situații de urgență civilă, politica audiovizuală și comunicarea interguvernamentală. Erdogan a venit la Budapesta pentru reuniunea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt Maghiaro-Turc.

Erdogan a primit un cal din partea lui Orban

La întâlnirea de la Budapesta, Erdogan a primit de la Orban un armăsar negru, descris drept „un cadou de la o naţiune ecvestră către o altă naţiune ecvestră”. Orban a postat pe Facebook, glumind că a fost „o afacere bună”, oferind 1 cal putere pentru 435. Orban a salutat umoristic prezidențiala cu referire la limuzina electrică primită cadou de la Erdogan, fabricată în Turcia. Se remarcă faptul că Erdogan a căzut de pe un cal în 2003, aspectul nesigur al cadoului fiind subliniat.

Este deja a doua vizită pe care o efectuează liderul turc în Ungaria în decurs de patru luni, aceasta fiind prima lui destinaţie externă după ce a fost reales preşedinte.

foto: twitter

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW