Tuesday, April 30, 2024
Jurnalism corect


Elevii pot cere suma lunară pentru transport în avans. OUG, pusă în dezbatere

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 15 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi, 15 septembrie, că a fost pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență (OUG) pentru modificarea și completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 care reglementează, între altele, asigurarea transportului elevilor de la domiciliu la școală, extinderea învățământului dual la nivel universitar, dar și serviciile complementare de educație timpurie, creșă și grădiniță, în localități izolate/defavorizate în care nu există astfel de unități de învățământ.

Asigurarea transportului elevilor

Potrivit oficialului, elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu li se asigură o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța între localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ în care sunt școlarizați.

„În acest mod, toți elevii școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu vor primi o alocație forfetară de transport (fără a fi nevoie de niciun document justificativ), ÎN PLUS față de bursa socială pe care o primesc toți elevii care se încadrează în criteriile sociale sau medicale (elevi proveniți din familii cu venituri reduse, elevi cu dizabilități, cu boli cronice sau orfani)!

Elevii pot solicita acordarea în avans a sumei forfetare lunare, iar alocația de transport este plătită din bugetul Ministerului Educației, fără a afecta bugetele primăriilor!

Suma forfetară lunară este de 50 de lei/lună pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 50 lei/lună se suplimentează cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru”, precizează liberalul.

Sursa citată mențiionează că suma forfetară poate fi majorată cu până la 50% în cazul în care tarifele practicate sunt mai mari decât aceasta. Totuși, suma nu poate depăși contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport.

„De asemenea, elevilor cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 4 călătorii dus-întors pe lună, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi. Elevii pot solicita acordarea sumei în avans. Pentru situațiile în care se depășește suma forfetară, decontarea se face în luna următoare”, mai precizează ministrul.

Serviciile complementare de educație timpurie în localități izolate

Această OUG reglementează și serviciile complementare de educație timpurie, creșă și grădiniță, în localități izolate/defavorizate în care nu există astfel de unități de învățământ sau în care numărul locurilor este insuficient în raport cu cererea.

„În localitățile dezavantajate socio-economic sau izolate, precum și în localitățile unde nu există suficiente locuri în creșe sau grădinițe, autoritățile publice locale, organizațiile nonguvernamentale, instituțiile de cult și operatorii economici pot înființa și finanța servicii complementare de educație timpurie de tip ludotecă, centru de joacă sau centru multifuncțional”, conform sursei citate.

Extinderea învățământului dual la nivel universitar

Potrivit ordonanței, instituţiile de învăţământ superior acreditate vor putea organiza, împreună cu operatori economici, învățământ superior dual.

Această formă de învățământ prevede ca responsabilitățile privind desfășurarea activităților de învățare, predare și evaluare să fie partajate între instituția de învățământ superior și operatori economici.

Concret, universitatea organizează și desfășoară activități de învățare, predare și evaluare, iar operatorii economici organizează activități de învățare prin muncă și participă la evaluare.

„Operatorii economici vor acorda burse, cel puţin la nivelul celor acordate din fonduri publice pentru învăţământul universitar, precum şi din alte fonduri, pentru învățarea în condiții de calitate și vor beneficia de facilităţi la plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale, potrivit prevederilor legale, după cum urmează:

  • valoarea cumulată a burselor plătite de către operatorii economici studenților înmatriculați la forma de învățământ superior dual se deduce din impozitul pe profit al acestora;
  • valoarea cumulată a investițiilor dedicate activităților de învățare prin muncă se deduce din impozitul pe profit al operatorilor economici;
  • personalul desemnat de către operatorul economic pentru îndrumarea directă a învățării prin muncă beneficiază de scutire a plății impozitului pe venitul din salarii”, conchide sursa citată.

Proiectul de OUG poate fi consultat AICI.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW