Friday, September 22, 2023
Jurnalism corect


După Joe Biden, și Justin Trudeau acuză Federația Rusă de genocid

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 14 aprilie 2022

Premierul Canadei Justin Trudeau a declarat reporterilor că este „absolut corect” ca tot mai mulți oameni să folosească cuvântul genocid pentru a descrie acțiunile Federației Ruse în Ucraina.

„Există procese oficiale în jurul determinărilor de genocid, dar cred că este absolut corect ca mai mulți oameni să vorbească și să folosească cuvântul genocid în ceea ce privește ceea ce face Federația Rusă, ceea ce a făcut Vladimir Putin”, a declarat Trudeau într-o conferință de presă și citat de CBC.

Trudeau a indicat, în acest sens, atacurile militare rusești asupra civililor, inclusiv atacul asupra spitalelor și a gărilor, precum și violențele sexuale comise de soldații ruși, în timpul conflictului. El a mai spus că Rusia atacă „identitatea și cultura ucraineană”.

„Toate acestea sunt lucruri care sunt crime de război de care Putin este responsabil, toate acestea sunt crime împotriva umanității”, a evidenșiat premierul Canadei.

Trudeau a mai declarat că guvernul canadian ia măsuri ca răspuns, inclusiv prin depunerea unei petiții la Curtea Penală Internațională (CPI) pentru a investiga presupusele crime de război rusești și prin trimiterea de investigatori la CPI.

Joe Biden a acuzat marți seară, că Federația Rusă comite un genocid în Ucraina, menționând că Vladimir Putin „încearcă să șteargă însăși ideea de a fi ucrainean”, relatează The Guardian. Declarațiile președintelui SUA au fost catalogate drept „cuvinte adevărate, rostite de un lider adevărat” de către președintele Volodimir Zelenski.

La rândul său, Emmanuel Macron, președintele Franței, a evitat să folosească cuvântul „genocid” și a avertizat asupra unei „escaladări a cuvintelor”, întrebat fiind de declarația făcută de omologul său american, Joe Biden.

În replică, Zelenski a declarat că refuzul preşedintelui Macron de a denunţa un genocid în Ucraina este „foarte dureros”.

Reacția Kremlinului

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a transmis că Federația Rusă „dezaprobă în mod categoric” acuzațiile președintelui Joe Biden, care a catalogat acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”, potrivit agenției Interfax.

„Considerăm aceste încercări de a deforma realitatea drept inacceptabile, în special când vine vorba de președintele Statelor Unite ale Americii, o țară ale cărei acțiuni din istoria modernă și recentă le știm”, a spus Peskov.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com