Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


După caniculă, furtuni și grindină în aproape toată țara/Anunțul ANM

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 30 august 2023 Etichete: , , , ,

ANM a emis, miercuri, mai multe coduri roşii, portocalii și galbene pentru aproape toată țara până joi, 31 august ora 23.00. Potrivit meteorologilor este vorba despre un val de aer polar, care va afecta masiv România. Astfel, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade de instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h) și izolat vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat peste 40 l/mp, precizează ANM.

Urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Sunt vizate râurile din „bazinele hidrografice Putna – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Lepșa – amonte confluență cu râul Zăbala, Zăbala – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Nereju, județul Vrancea.

Județele Vaslui, Vrancea, Buzău, Timiș  sunt sub avertizare de furtuni, până miercuri, 30 august, ora 23.00. Valul de aer polar nu va ține mult, întrucât primele zile din luna septembrie vor fi deosebit de calde pentru această perioadă a anului, conform prognozei pe care Main News a mai relatat-o.

Furtună și în București

Pentru Capitală, ANM anunță că vremea va fi  instabilă, joi, 31 august, când temporar înnorările se vor accentua și vor fi averse (10 – 15 l/mp, izolat posibil peste 20 l/mp), descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 55 – 60 km/h și vijelie. Temperatura maximă va fi de 32… 33 de grade Celsius.

Vremea pe litoral: cald, dar va ploua

Potrivit ANM, joi, 31 august, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile nord-estice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile nord-vestice şi local în cele vestice, centrale, sudice şi estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval. Pe timpul nopții, termometrele vor indica minime de 21-23 de grade Celsius, iar maximele vor ajunge la 3 C.

Temperatura din Marea Neagră este de 26-27 de grade Celsius.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

 

Comentarii