Monday, July 8, 2024
Jurnalism corect


Dunărea inundă Budapesta. Imagini cu falezele acoperite de apă

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 29 decembrie 2023 Etichete: , , ,

După o vară caracterizată de nivele foarte scăzute, Dunărea a ieșit din albie la Budapesta. Apele au inundat faleza în care se aflau diverse localuri. Autoritățile raportează că nivelul Dunării a atins 6,93 metri, reprezentând cel mai înalt nivel înregistrat după inundațiile istorice din 2013.

Se presupune că afluenții au adus în fluviu volume semnificative de apă, ca urmare a alternanței dintre furtuni de zăpadă și temperaturi extrem de ridicate pe continent în ultima lună. Rezidenții din Budapesta menționează că nu își aduc aminte să fi avut în trecut inundații la sfârșitul lunii decembrie. De obicei, în acest interval, Dunărea ar trebui să prezinte porțiuni parțial înghețate.

Directoratul General al Ungariei pentru Administrarea Apelor a comunicat că nivelul Dunării a atins 6,93 metri în a doua parte a zilei de miercuri, situându-se sub cota record de 8,91 metri înregistrată în 2013, când întreaga Europă Centrală a fost afectată de inundații generate de ploile abundente din luna mai. Inundația rezultată din ieșirea Dunării din albie nu a cauzat pagube semnificative la Budapesta.

„Dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, putem observa că volumul precipitaţiilor în perioada de iarnă este în creştere, iar odată cu creşterea temperaturilor vom observa mai puţină zăpadă, plus că cea depusă se topeşte mai devreme”, a comentat climatologul Anna Kis, care lucrează în cadrul Proiectului „1.5 degrees”. „Astfel putem presupune că în viitor inundaţiile provocate de topirea zăpezii, care se produc de obicei primăvara, ar putea avea loc mai devreme, posibil chiar în lunile de iarnă”, a adăugat ea.

Autoritatea pentru Ape a declarat că ultima dată când nivelul Dunării a depășit 6 metri în luna decembrie a fost în 1987; cu toate acestea, în acea perioadă, apele fluviului nu au inundat terasamentul.

foto: Twitter

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW