Tuesday, July 23, 2024
Jurnalism corect


DSU susține că singurele defecțiuni ale TIR-urilor ATI au fost la sistemul de climatizare

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 aprilie 2021

Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis, marți, după tragedia de la Spitalul „Victor Babeș” că, până în acest moment, singurele probleme tehnice la cele cinci Unități Mobile de Terapie Intensivă au fost înregistrate la sistemul de climatizare, unul dintre vehicule fiind trimis în Turcia pentru ca producătorul să efectueze remedierea. 

Totodată, DSU susține că a mai fost înregistrată o singură problemă legată de infiltrații de apă, însă aceasta a fost imputată firmei care a realizat colantarea acestor TIR-uri.

„Unitățile de Terapie Intensivă Mobilă au scopul de a oferi un suport rapid, eficient și punctual acolo unde se identifică o nevoie acută de susținere a secțiilor de terapie intensivă existente, atunci când creșterea bruscă a numărului de cazuri care necesită terapie intensivă depășește resursele respectivei unități. Aceste unități cresc reziliența sistemului național de urgență și sunt parte din rezerva națională de protecție civilă, putând fi funcționale și operaționalizate în orice situație de urgență, fie că vorbim de cutremur, pandemie, accidente colective și dezastre etc.

Având experiența celorlalte state puternic afectate în primul val de noul Coronavirus, anticipând presiunea care ar fi putut plana pe întregul sistem sanitar, cu sprijinul Fundației pentru SMURD și al societății civile au fost achiziționate 5 Unități Mobile de Terapie Intensivă în scopul oferirii unei alternative viabile în vederea salvării unui număr cât mai mare de pacienți aflați în stare gravă, atunci când capacitatea de internare pe Secțiile obișnuite de ATI, atinge capacitatea maximă.

De la momentul operaționalizării acestora, până în prezent au fost identificate defecțiuni la sistemul de climatizare iar pentru a elimina problemele identificate, un TIR a fost trimis în Turcia, la firma producătoare, în scopul remedierii avariei, iar pentru alte 3 unități, firma producătoare a trimis specialiști în țară pentru a înlătura problemele identificate. Facem prezicerea că toate Unitățile Mobile sunt în garanție. Problema tehnică privind sistemul de climatizare a TIR-ului ajuns în Turcia a fost remediată, urmând ca în zilele următoare să sosească în țară și să fie operaționalizată.

Totodată, la nivelul altui TIR, a fost semnalată o situație de infiltrare a apei, cauzate de averse abundente. Această situație a apărut ca urmare a executării unor manevre nepotrivite la momentul colantării acestuia, de către o firmă specializată în acest sens.
Problema a fost rezolvată în scurt timp de specialiștii firmei producătoare, fiind vorba de niște fisuri la garniturile de îmbinare ale elementelor din cadrul tavanului camerelor laterale”, se arată în comunicatul DSU.

Alarmă falsă la „Marius Nasta”

În același comunicat, DSU precizează că la Institutul „Marius Nasta” nu a fost înregistrată nicio problemă de funcționare, alarma de incendiu fiind falsă.

„Referitor la situația petrecută la Institutul Marius Nasta, unde a fost anunțat un incendiu în cadrul TIR-ului operaționalizat în curtea spitalului, conform raportului efectuat de firma care asigură mentenanța către producătorul unităților de terapie intensivă mobilă, se arată că instalația electrică și celelalte componente ale sistemului de climatizare nu au prezentat urme de incendiu și nu au fost evidențiate probleme tehnice, sistemul funcționând în condiții optime, aceste aspecte sustinând afirmația conform căreia incidentul anunțat la 112 a fost o alarmă falsă”, adaugă reprezentanții DSU.

DSU: Țevile de oxigen nu au fost schimbate din cauza identificării unor probleme

În plus, DSU precizează că țevile conductoare de oxigen nu au fost schimbate din cauza identificării unor probleme ci pentru o mai bună funcționări a TIR-ului pentru ATI

„De asemenea, referitor la schimbarea instalației de oxigen, construită de către spital pentru racordarea unității mobile la stocatorul Institutului Victor Babeș, precizăm că țevile conductoare de oxigen nu au fost schimbate din cauza identificării unor probleme ci în scopul unei bune și sigure funcționalități a Unității”, precizează DSU.

Conform DSU, în acest moment, în afara de Unitatea Mobilă din cadrul Institutului Victor Babeș care a fost sigiliată pentru continuarea anchetei aflate pe rol și în afară de Unitatea Mobilă care urmează să ajungă în țară, o unitate este operaționalizat în Iași, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” iar altele două în București, la Institutul „Marius Nasta”, respectiv Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan”.

Totodată DSU precizează că Unitatea Mobilă de la Institutul Victor Babeș, este unitatea care a deservit îngrijirii medicale de specialitate a pacienților aflați la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, iar cea care în prezent se află în curtea Spitalului de Urgență „Sf. Ioan” din capitală este Unitatea Mobilă sosită acum câteva săptămâni de la Spitalul Județean de Urgență Pitești.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • Wow, wonderful weblog layout! How lengthy have you been running a blog for?
    you made blogging look easy. The overall glance
    of your web site is great, let alone the content!
    You can see similar here sklep online

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *