Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Drulă, despre Blue Air: Grindeanu știa ce urmează, dar nu le-a spus și românilor

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 7 septembrie 2022 Etichete: , ,

Cătălin Drulă, președintele USR, a susținut miercuri, 7 septembrie, că ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, știa ce urmează să se întâmple în cazul companiei Blue Air, dar nu le-a spus și românilor acest lucru, astfel încât să nu își ia țeapă.

„Dl. Grindeanu știa ce urmează să se întâmple, dar nu le-a spus și românilor ca să nu își cumpere bilete și să ia țeapă. Domnul Grindeanu s-a pus aici, în Parlament, la adăpost în luna mai printr-un amendament prin care Blue Air trece acum la AVAS, acea autoritate care se ocupă de toate epavele comuniste, nu la Ministerul Transporturilor, cum era în Ordonanța de Urgență prin care i s-a dat împrumutul (de 300 de milioane de lei – n.red.). Deci, a mutat mortul din casă preventiv în luna mai, atenție! Deci, s-a pus la adăpost (Grindeanu – n.red.) atunci, știind că o să crape Blue Air-ul. Pe români i-a lăsat să își ia țeapă”, a acuzat fostul ministru.

Totodată, liderul USR a afirmat că și ministrul actual de Interne, Lucian Bode, trebuie să dea explicații în acest caz, dar și actualul ministru al Digitalizării, Sebastian Burduja. Cei doi au semnat, în 2020, OUG prin care Blue Air a primit acel ajutor de 300 de milioane de lei.

„Trebuie să dea explicații și domnul Bode (la acea vreme ministru al Transporturilor – n.red.), cel care a dat ordonanță de urgență în toamna lui 2020 prin care s-au acordat acele 300 de milioane de lei cu care statul român are pagubă acum, dar și domnul Burduja, cel care a semnat garanțiile pentru acest împrumut.

Atenție! Trebuia să semneze domnul Cîțu (Florin Cîțu, la acea vreme ministru al Finanțelor – n.red.), dar și-a luat concediu în ziua de 15 octombrie, 15 octombrie 2020, știm cu toții că este o perioadă aglomerată de concedii. A plecat domnul Cîțu de la Ministerul Finanțelor și domnul Burduja, actual ministru al Digitalizării, atunci secretar de stat, a semnat hotărârea de guvern cu garanțiile, care sunt o pagină. Sunt șase epave de avioane descompletate, care dacă fac 5% din valoarea împrumutului e bine, și un teren plin de pădure la Băneasa, care nu este construibil, pentru că are numai pădure pe el”, a mai adăugat Drulă.

De asemenea, deputatul a mai adăugat că deși în spațiul public se vehiculează faptul că acești bani vor fi recuperați, acest lucru este o minciună, pentru că Blue Air este falimentară.

CITEȘTE ȘI Premierul Ciucă roagă ANPC să monitorizeze situația de la Blue Air

Context

Compania Blue Air a anunţat marţi sistarea tururor zborurilor programate să decoleze de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022, după ce Administraţia pentru Fondul de Mediu a dispus blocarea conturilor sale, din cauza unor datorii de peste 28 de milioane de lei, reprezentând valoarea a 54.230 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021

Premierul Nicolae Ciucă a transmis marţi că, din estimările de la acel moment, sunt aproximativ 3.000 de călători blocaţi în aeroporturi din străinătate.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că Guvernul va aloca, miercuri dimineaţă, 5 milioane de lei companiei TAROM, pentru a trimite aeronave să aducă acasă românii afectaţi de decizia companiei Blue Air de a opri zborurile până luni. Ulterior, Guvernul se va îndrepta împotriva acestei companii, pentru a recupera suma de bani, dar şi celelalte restanţe pentru care Administraţia Fondului de Mediu a pus poprire pe conturi.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *