Wednesday, January 26, 2022
Jurnalism corect


Dragnea, victorie la CJUE: Va fi rejudecat procesul prin care contesta raportul OLAF, care a stat la baza dosarului Teldrum

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 13 ianuarie 2022

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a câștigat joi, 13 ianuarie, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) rejudecarea procesului în care a contestat raportul Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF), care a stat la baza dosarului Teldrum. Dragnea contestase raportul OLAF la Tribunalul Uniunii Europene și a pierdut. Acum, CJUE obligă Tribunalul UE să rejudece dosarul.

„Anulează Ordonanța Tribunalului Uniunii Europene din 12 mai 2020, Comisia/ Dragnea, în măsura în care, prin această ordonanță, instanța a respins ca inadmisibilă acțiunea formulată de domnul Liviu Dragnea în anularea scrisorii Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) din 1 octombrie 2018, în măsura în care, prin această scrisoare, OLAF a refuzat să îi acorde acces la documentele solicitate în scrisoarea sa din 22 august 2018”, potrivit deciziei CJUE de joi, 13 ianuarie.

Totodată, Curtea de Justiție a UE a decis trimiterea cauzei înapoi la Tribunalul Uniunii Europene.

Context

Liviu Dragnea a pierdut, în luna mai 2020, procesul în care a contestat un răspuns al Comisiei Europene cu privire la modul în care a fost întocmit raportul OLAF care a stat la baza deschiderii dosarului Tel Drum.

Demersul lui Dragnea a fost respins ca inadmisibil, potrivit deciziei instanței europene. 

Fostul șef al social-democraților s-a plâns că OLAF nu i-ar fi respectat dreptul la apărare și prezumția de nevinovăție. Dragnea a atacat în instanța europeană indirect raportul. Mai precis, s-a plâns de răspunsul Comisiei Europene pe tema raportului OLAF.

Însă judecătorii de la Tribunalul UE au considerat că Dragnea nu are dreptate, astfel că i-au respins demersul ca inadmisibil.

Acuzațiile DNA în dosarul Tel Drum

Procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele lui Liviu Dragnea în data de 13 noiembrie 2017 pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, faptele fiind comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

„Suspectul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri. Grupul inițiat în anul 2001 are ca principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,” transmitea atunci DNA.

Dosarul Tel Drum a pornit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă, care a constatat suspiciuni de fraudare a fondurilor europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *