Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Dovada că documentul prin care PSD a vrut să arate că Nicușor Dan a colaborat cu Securitatea este fals 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 4 iunie 2024

Documentul transmis presei de o filieră PSD prin care s-a încercat acreditarea ideii că Nicușor Dan ar fi avut legături cu Securitatea este, după toate probabilitățile, un fals. După ce mai mulți cercetători CNSAS au susținut că actul prezintă mai multe neconcordanțe, jurnalistul Radu Buzăianu a dezvăluit că numele unuia dintre olimpici menționați este scris greșit, într-o formă apropiată de cea de după anul 2006, atunci când acesta și-a schimbat numele. Mainnews.ro a reușit să valideze această informație pe baza istoricului participărilor României la Olimpiada internaționale de matematică. 

Cu șase zile rămase până la alegerile locale partidele politice aruncă în luptă toate armele. O filieră apropiată Partidului Social Democrat a difuzat către mai multe instituții de presă un raport de trei pagini atribuit fostei Securităţi, din care rezultă că Nicușor Dan ar scris note către organul represiv din perioada comunistă. În actul respectiv, datat în 1988 , înainte de Olimpiada de matematică din Australia, se spune că, în cazul lui Nicuşor Dan „au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba”. Olimpiada din Cuba a fost în 1987, iar Nicuşor Dan avea atunci 17 ani.

Trei din patru experți contactați de HotNews.ro au transmis că acesta prezintă mai multe elemente din care se poate deduce că este un fals. Istoricul Mihai Demetriade, cercetător CNSAS, susţine că raportul nu este autentic, ci „un fake, nici măcar bine făcut”. Un alt cercetător contactat de HotNews.ro, istoricul Dumitru Lăcătuşu de la Centrul de Consultanţă Istorică, spune că, la prima vedere, după stil şi formă documentul ar putea fi autentic, dar este greu de apreciat până când nu este văzut originalul şi dosarul din care a fost extras. Alţi doi experţi au spus că „există indicii că documentul nu este real” şi că este fals, pentru că lipseşte watermark-ul instituţiei şi ştampila de la Direcţia Arhivă, care ar trebui să conţină inclusiv data la care a fost eliberat. Un alt detaliu ar fi acela că se invocă UM0195, unitatea de contrainformaţii a Centrului de Informaţii Externe (UM 0544).

Greșeala care întărește ideea că documentul este fals

Pe lângă toate acestea, documentul are o altă mare scăpare. Potrivit jurnalistului Radu Buzăianu, unul dintre olimpicii menționați în document, este scris „Petre Octav Fărcășanu”, în condițiile în care la momentul respectiv numele său era Octav Fărcășanu. Conform lui Buzăianu, el și-a adăugat prenumele „Petru” abia în anul 2006.

„Cel de lângă cel cu cartonul a fost coleg la olimpiada de matematică cu Nicușor Dan. Îl cheamă Octav Fărcășanu. Locuiește de 20 de ani în America, nu au mai ținut legătura. Întâmplarea face să avem o cunoștință comună. Și să fie fix acum în țară. Și de aici începe spectaculozitatea. În documentul scos de pesediști azi sunt invocați toți cei din lotul olimpic. Și aici vine spectaculozitatea pe care o citiți la mine in premieră. În documentul redactat, zic ei de un securist în 88′, este numit Petre Octav Fărcășanu. El și-a adăugat un nume de sfânt. Nu Petre, chiar Petru. În 2006. Nu avea cum să fie redactat documentul de securiști înainte de 89’”, a scris Buzăianu, pe pagina sa de Facebook.

Tot în această variantă este menționat numele său și pe site-ul oficial al Olimpiadei de matematică.

 

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii