Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Dosarul exploziei de la Crevedia: Patronii stației GPL, trimiși în judecată

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 12 iunie 2024 Etichete: , ,

Patronii stației GPL de la Crevedia, care a explodat anul trecut, au fost trimiși în judecată pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

„Procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a dispus trimiterea în judecată, sub controlul judiciar, a doi inculpați, persoane fizice, asociați și administratori în drept și în fapt ai unei societăți comerciale”, anunță aurotitățile

Cei doi patroni sunt acuzați de mai multe infracțiuni grave, inclusiv:

Distrugere din culpă cu consecințe dezastruoase: Între 30 septembrie 2020 și 26 august 2023, Doldurea și Stîngă ar fi condus afacerea cu o neglijență flagrantă față de normele de securitate și sănătate în muncă. În perioada respectivă, aceștia au desfășurat activități de alimentare, transport și depozitare de combustibil GPL la un punct de lucru neautorizat din comuna Crevedia, folosind echipamente improvizate și neautorizate. Această practică periculoasă a dus la prima explozie, care a generat un incendiu și o serie de alte opt explozii ulterioare.

Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă: În calitate de angajatori, cei doi nu au implementat măsurile necesare pentru protecția lucrătorilor, conform legislației în vigoare. Aceasta a creat un pericol iminent de accident de muncă, concretizat prin explozia din august 2023, soldată cu numeroase victime.

Nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă: Deși au formalizat un set de măsuri pentru a asigura respectarea normelor de securitate, aceste măsuri au fost doar de fațadă. În realitate, angajații erau forțați să utilizeze echipamente improvizate și defectuoase, amplificând riscul de accidente.

CONTEXT

La data de 26 august 2023, în intervalul orar 18:48-21:46, la stația GPL din Crevedia a avut loc o primă explozie cauzată de un defect de etanșare la unul dintre furtunurile de transvazare. Acest incident a creat nori de GPL amestecați cu aer, care, în prezența unei surse de aprindere, au dus la incendiu și la o succesiune de explozii. Impactul a fost devastator, nu doar în termeni de vieți pierdute și răniri, ci și în distrugerea extinsă a proprietăților din zonă.

Trimiterea în judecată a lui Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă marchează un pas important în procesul de justiție pentru victimele tragediei de la Crevedia. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi se confruntă cu consecințe severe pentru neglijența lor criminală și pentru încălcarea repetată a normelor de securitate și sănătate în muncă.

foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW