Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Dosar penal după ce în presă au apărut imagini de la întâlnirea unor jurnaliști cu adjunctul procurorului general

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 25 februarie 2020 Etichete: ,

Parchetul Militar București a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu și violarea vieții private după ce în presă au fost difuzate imagini în care apar jurnaliștii Alexandru Costache și Cosmin Savu la o întâlnire privată cu adjunctul procurorului general, Horațiu Radu, și judecătorul Răzvan Pastilă.

Imaginile au fost difuzate, vineri, de România TV și au fost comentate ca fiind o „dovadă a unei conspirații împotriva procurorilor-șefi” numiți în urmă cu o săptămână de președintele Klaus Iohannis.

Prim-procurorul adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București, Bogdan Pîrlog, a declarat pentru hotnews.ro că dosarul penal a fost deschis de duminică, iar luni a fost audiat unul dintre ziariști, mai exact, Alexandru Costache, urmând ca marți să fie audiate celelalte persoane implicate.

Pîrlog a mai precizat că există suspiciuni că în acest dosar penal ar putea fi implicați și militari. Magistratul a mai explicat că de marți se va încerca constituirea unei echipe de lucru pentru administrarea de probe în această cauză.

Bologa: Sunt corecte și firești prieteniile între oameni

Noul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Crin Bologa, a precizat că prietenia dintre un jurnalist și un magistrat nu este nefirească.

„ Sunt corecte și firești prieteniile între oameni, indiferent de meseriile lor, dacă nu se interferează cu deontologia. Mai departe să își facă treaba structura de parchet care s-a sesizat în acest caz”, a declarat Bologa.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, că susține libertatea presei și încurajează jurnaliștii să se exprime liber.

„Cred în presa liberă. Știți foarte bine că, și în întâlnirile transmise public, și în cele numite informale, vă încurajez întotdeauna să vă exprimați liber. Unii chiar o faceți. În acest sens, aștept ca presa să devină mai independentă, mai liberă și să trateze deschis toate subiectele.

Faptul că cineva reclamă că a fost filat, că au încercat unii să intimideze persoane din justiție, așa ceva nu pot să accept!

Iar dacă astfel de situații au existat, eu solicit celor vizați să sesizeze urgent organele abilitate pentru a se verifica și, dacă este cazul, pentru a se lua măsuri ferme. Independența justiției este nenegociabilă și libertatea persoanei de asemenea. Deci, astfel de situații ar fi, dacă s-ar confirma, intolerabile pur și simplu”, a declarat președintele.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW