Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Dorin Recean, propus ca viitor premier de Maia Sandu. Ce CV are acesta

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 10 februarie 2023

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, l-a desemnat vineri, 10 februarie, pe Dorin Recean, în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Premierul Natalia Gavrilița a demisionat în cursul aceleiași zile

În declaraţia făcută cu ocazia nominalizării acestuia, Maia Sandu a subliniat că noul Guvern are drept sarcină accelerarea reformelor şi a luptei anticorupţie, dar şi preocuparea pentru creşterea securităţii.

„Ca să putem ajuta oamenii mai departe, noul Guvern va trebui să impulsioneze creșterea economică. Să îmbunătățim nivelul de trai al cetățenilor. Să accelereze și să îmbunătățească reforma justiției. Noul Guvern are menirea de curățare a țării de corupție și nedreptate. Am semnat decretul de desemnare a lui Dorin Recean în calitate de candidat la funcția de prim-ministru”, a declarat Maia Sandu.

Cine este Dorin Recean

Recean a absolvit Academia de Științe Economice din Republica Moldova, fiind licențiat în drept și managementul afacerilor internaționale. Mai are și diplomă de master în administrarea afacerilor de la filiala din Belgia a Universității Internaționale Newport, notează Agora.md.

Până în prezent, acesta a activat în calitate de consilier prezidențial pe lângă Președintele Republicii Moldova pe probleme de securitate, iar din 7 februarie 2022 deține funcția de secretar general al Consiliului Suprem de Securitate.

Din 24 iulie 2012, până la 10 decembrie 2014, Recean deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova în Guvernul Filat și în Guvernul Leancă.

Potrivit sursei menționate anterior, el a mai fost și viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor (în 2010), fiind responsabil de implementarea pașapoartelor biometrice, ca parte a planului de liberalizare al regimului de vize între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Recean mai a fost lector al Academiei de Științe Economice.

După alegerile din noiembrie 2014, Dorin Recean s-a retras din politică și și-a deschis o afacere. A revenit în politică în 2022, fiind desemnat de Maia Sandu consilier prezidențial pe probleme de securitate și secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

Sursa foto: Facebook / Dorin Recean

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW