Doi șefi din Prefectura Mehedinți și Primăria Drobeta i-ar fi cerut șpagă unei femei aproape jumătate din terenul pe care ar fi ajutat-o să îl obțină
Doi angajați cu funcții de conducere în Prefectura Mehedinți și Primăria Drobeta Turnu Severin au fost trimiși în judecată de DNA pentru că ar fi cerut șpagă pentru a ajuta o persoană să primească un teren pe care avea dreptul să îl dobândească. Unul dintre ei ar fi primit o suprafață de 1.000 de mp din respectivul teren, în vreme ce al doilea, care ar fi urmat să pună mână pe tot atâția metri pătrați, ar fi luat 30.000 euro, în cele din urmă. A avut, însă, ghinion, pentru că procurorii au intrat pe fir și l-au prins în flagrant.
Încă de la început, cei doi ar fi cerut aproape jumătate din terenul în cauză.
„Inculpatul s-a oferit să îi acorde denunțătoarei ajutor pentru emiterea titlului de proprietate cu privire la o suprafață de 5.000 de m.p. în intravilanul mun. Drobeta Turnu Severin, iar aceasta, cunoscând că toate procedurile judiciare și administrative anterioare în acest sens nu avuseseră niciun succes și realizând că fără sprijinul efectiv al lui Vintilă Constantin nu ar avea niciun fel de șanse de izbândă, a acceptat, încă din 2013 –2014,propunerea generică a acestuia ca în schimbul „ajutorului”dat să îi transmită cu titlu gratuit, din terenul astfel dobândit dreptul de proprietate cu privire la suprafața de 2.000 de mp, nedeterminată ca și amplasament și valoare de piață, lui și altor persoane care urmau să își aducă aportul, corespunzător funcțiilor și calităților deținute,la emiterea titlului de proprietate”, spun procurorii.
Împreună până la final
Anchetatorii susțin că cei doi au lucrat împreună pentru că, în caz contrar, nu și-ar fi putut atinge scopul.
„O interconectare a activităților descrise mai sus a celor 2 inculpați este evidentă: ei erau chiar persoanele potrivite pentru a obține rezultatul dorit de către (…..), însă niciunul nu ar fi putut să obțină singur finalitatea demersului infracțional (emiterea titlului de proprietate și beneficii materiale proprii), ci numai concertat, acest lucru fiind de altfel relevat de starea de fapt reținută, potrivit căreia (…..)a apelat la ajutorul lui Vintilă Constantin, iar acesta, neavând posibilitatea de a „rezolva”singur problema reconstituirii dreptului de proprietate în natură, a solicitat sprijinul inculpatului Preduț Iancu Cătălin”, se arată în rechizitoriu.
„Au profitat de funcțiile deținute”
Atât Vintilă, cât și Preduț, i-ar fi dat de înțeles moștenitorului că fără ajutorul lor nu va primi terenul cuvenit.
„Este dovedit fără echivoc faptul că cei doi inculpați au profitat deplin de funcțiile deținute și de ascendentul conferit de acestea în relația cu martora (…..), creându-i în mod evident acesteia convingerea că soluționarea favorabilă a cererii sale este în mod exclusiv dependentă de modalitatea în care ei își exercită îndatoririle de serviciu și în mod evident de satisfacerea pretențiilor lor materiale ilicite (40% din totalul suprafeței de teren solicitate)”, se mai arată în rechizitoriu.
Împreună cu soția sa, Vintilă ar fi semnat un contract prin care suprafața de teren de 5.000 mp a fost dezmembrată, două loturi fiind „vândute” lui și soției acestuia.
În cuprinsul contractului, arată DNA, era menționată plata sumei de 30.000 lei. Asta deși, în realitate, proprietarul terenului nu a primit–o, intenția fiind de a ascunde presupusa mită.
CITEȘTE ȘI: DOCUMENT – Povestea unui concurs trucat la vârful Inspectoratului de Aviație. Cum ar fi obținut un ofițer șefia departamentului care coordonează misiunile SMURD
Teren schimbat cu bani
La rândul său, Cătălin Preduț ar fi urma să primească 30.000 euro de la denunțătoare și fiica acesteia, în schimbul neperfectării unui al doilea contract de vânzare-cumpărare cu privire la suprafața de 1.000 de m.p. de teren, care i s-ar fi cuvenit, potrivit înțelegerii inițiale.
„Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că în perioada 01.07.2020 –09.07.2020 s-a stabilit ca produsul infracțiunii de luare de mită având ca destinatar final pe inc.Preduț Iancu Cătălin să fie modificat, în sensul ca acesta să primească efectiv o sumă de bani în numerar, respectiv 30.000 de euro, în locul transferării gratuite a dreptului de proprietate pentru suprafața de 1.000 mp din totalul suprafeței de 5.000 mp, situată în intravilanul mun. Drobeta Turnu Severin”, se arată în document.
Flagrantul
Cum procurorii au intrat pe fir, au organizat un flagrant, capcană în care a căzut chiar cel care aștepta cei 30.000 de euro.
„Activitățile ulterioare sunt descrise în procesul verbal de constatare a infracțiunii flagrante și se referă la identificarea persoanelor din încăpere, a pungii cu suma de 30.000 de euro și a documentelor care fuseseră aduse de către Preduț Iancu Cătălin, printre care s-au regăsit și titlul de proprietate original și duplicatul contractului de vânzare-cumpărare (…..) 09.06.2020.(…..) S-a confirmat, cu ocazia constatării infracțiunii flagrante, faptul că cei doi funcționari publici au condiționat predarea către (…..)a originalului titlului de proprietate nr. (…..)/23.09.2019 și a documentației de carte funciară cu privire la imobil, acestea fiind remise titularului de către Preduț Iancu Cătălin doar după primirea sumei de 30.000 de euro”, explică anchetatorii.
CITEȘTE ȘI: DOCUMENT – Achiziție supraevaluată la spitalul mistuit de flăcări | Cum ar fi ajuns în unitatea medicală din Neamț aparatură cu 3,4 milioane de lei mai scumpă decât în realitate
Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Comentarii
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: mainnews.ro/doi-sefi-din-prefectura-mehedinti-si-primaria-drobeta-i-ar-fi-cerut-spaga-unei-femei-aproape-jumatate-din-terenul-pe-care-ar-fi-ajutat-o-sa-il-obtina/ […]
… [Trackback]
[…] Here you can find 57443 additional Information on that Topic: mainnews.ro/doi-sefi-din-prefectura-mehedinti-si-primaria-drobeta-i-ar-fi-cerut-spaga-unei-femei-aproape-jumatate-din-terenul-pe-care-ar-fi-ajutat-o-sa-il-obtina/ […]