Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Doi șefi din Institutul Fundeni au recunoscut la DNA că au luat mită excursii și bilete de avion

By Robert Madaianu , in Stirile zilei , at 2 iunie 2020 Etichete: , ,

Doi angajați cu funcții de conducere în Institutul Fundeni au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. Ei au recunoscut că au dat informații despre operațiunile unității și că, în alt context, au luat mită bilete de avion și excursii de peste 100.000 lei. Potrivit unor surse, cei doi angajați ar fi călătorit în Veneția, Dubai, Barcelona și Paris.

Cei doi angajați intrați în vizorul DNA sunt Emilia Grigore, la data faptelor director financiar-contabil al Institutului Clinic Fundeni și Adrian Pârvulescu, pe atunci șef Birou Achiziții Publice în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

”Inculpații Grigore Emilia și Pârvulescu Adrian, în calitățile menționate mai sus, le-ar fi oferit unor oameni de afaceri, în mod nelegal, informații nedestinate publicității, astfel încât aceștia să poată încheia mai multe contracte de echipamente și produse medicale cu Institutul Clinic Fundeni. Cei doi inculpați ar fi oferit informațiile nedestinate publicității atât anterior organizării procedurilor de achiziție publică, cât și în timpul derulării acestora, respectiv în perioada iulie 2015 – februarie 2016”, spun procurorii DNA.

Ulterior, contractele au și fost încheiate de unitatea medicală cu firmele administrate de persoanele care au beneficiat de informațiile respective, potrivit anchetatorilor.

”Concret, informațiile nedestinate publicității oferite de inculpata Grigore Emilia ar fi reprezentat, printre altele, date despre firma concurentă, acordul cadru încheiat de spital cu o firmă concurentă, necesarul de echipamente medicale, planul achiziții publice al spitalului, etc. De asemenea, documentația de atribuire a contractelor ar fi fost întocmită astfel încât să avantajeze anumite firme, pe baza unor specificații tehnice pe care inculpatul Pârvulescu Adrian le-ar fi obținut de la persoanele care controlau acele societăți”, potrivit sursei citate.

Așa se face că ar fi fost atribuite contracte de achiziție publică către firmele administrate de persoanele respective, ale căror oferte au întrunit condițiile stipulate în documentația de atribuire.

Excursii și bilete de avion

Procurorii îi mai acuză pe cei doi că, într-un alt context, ar fi primit bilete de avion și excursii cu titlu de mită.

”Într-un context similar, în perioada 30 aprilie 2008-30 septembrie 2012, inculpații Grigore Emilia și Pârvulescu Adrian ar fi beneficiat de plata unor bilete de avion și excursii în valoare totală de 153.364 lei de la firme ale unor oameni de afaceri. Foloasele ar fi fost primite în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle de serviciu ale celor doi inculpați sau în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acestor îndatoriri (referitoare la organizarea unor proceduri de achiziție publică prin licitație)”, mai acuză anchetatorii.

Au recunoscut faptele

Grigore și Pârvulescu au recunoscut, în fața anchetatorilor, faptele de care sunt acuzați și au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Astfel, cei doi au acceptat să primească 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare. Decizia trebuie, însă, confirmată și de Tribunalul Capitalei.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *